Hrvatska i Slovenija se ne mogu dogovoriti oko vremena, slijedi nam pomicanje satova pri prelasku granice?

screenshot

Nakon što se u Parlamentu dogovore o konačnom prijedlogu legislative o ukidanju izmjene zimskog i ljetnog računanja vremena, slijedi još i rasprava s Vijećem ministara.

Na relaciji Zagreb-Ljubljana svako malo bukne poneka ‘trzavica’, pa tako nakon prijepora oko Piranskog zaljeva, kadroviranja u Krškom, pršuta, a onda i terana, Jutarnji list javlja da je na pomolu novo nesuglasje. Ovog puta je riječ o vremenskoj zoni jer Europska unija od 2021. godine najvjerojatnije ukida izmjene zimskog i ljetnog načina računanja vremena.

Jutarnjem je potvrđeno iz slovenskog Ministarstva infrastrukture kako su Slovenci najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena. Iz slovenskoga Ministarstva tijekom vikenda su pojasnili da je riječ o zadržavanju zimskog odnosno srednjoeuropskog sustava računanja vremena (GMT +1), kojem trenutačno pripadaju i svi slovenski susjedi.

Slovenska odluka, napominju dalje u svojoj službenoj izjavi, još nije konačna jer je u tijeku savjetovanje između zemalja regije s namjerom da se susjedne zemlje među sobom ipak koordiniraju te odaberu zajedničku vremensku zonu. No, iako su Slovenci, tvrde, svim susjednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, zasad im ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor.

Odgovor nisu dobili niti iz Hrvatske, a neslužbene informacije iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture govore kako ta institucija od susjeda Slovenaca na tu temu nije niti primila nikakav dopis.

Osim toga, neslužbeni je stav da su Hrvati ipak skloniji odabiru ljetnog načina računanja vremena, ponajviše zato što ovaj sustav više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.



“Još uvijek nismo odradili nikakve službene konzultacije s Ministarstvom turizma, no neslužbene su poruke da bi nam više odgovarao ljetni sustav. Trenutačno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, no moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susjedi Slovenci”, neslužbeno doznajemo iz Ministarstva prometa.

Baš kao što bi ljetno računanje vremena navodno bilo primjereno za domaći turizam, jednaki argument u prilog zimskom računanju vremena imaju naši susjedi Slovenci koji su, više nego po suncu i moru, poznatiji po zimskim turističkim programima, zdravstvenom i wellness turizmu.

“Ako će sve susjedne zemlje zadržati zimsko računanje vremena, zadržat će ga i Slovenija. No, ako će se pokazati da EU i susjedi ipak žele ljetni izračun vremena onda će slovenska Vlada raspraviti o potpori ovoj odluci”, stoji u odgovoru slovenskog Ministarstva infrastrukture Jutarnjem listu.

Ako će se u konačnici ići ka ujednačenoj odluci na razini zemalja regije, važno je istaknuti da su Mađari dosad uglavnom zagovarali ljetno računanje vremena, jednako kao i Austrijanci.

Kako zasad stvari stoje, EU 2021. godine ukida izmjenu ljetnog i zimskog načina računanja vremena tako da će države članice odabrati kojoj vremenskoj zoni žele stalno pripadati. One zemlje koje odaberu zadržati zimsko računanje vremena, na njega će zauvijek prijeći posljednje nedjelje u listopadu 2021. godine.

Tu odluku još uvijek treba izglasati u Europskom parlamentu, i to na temelju drafta o kojem se posljednji put glasovalo početkom ovog mjeseca, i to s 23 glasa za te 11 glasova protiv ukidanja.

Nakon što se u Parlamentu dogovore o konačnom prijedlogu legislative o ukidanju izmjene zimskog i ljetnog računanja vremena, slijedi još i rasprava s Vijećem ministara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI