Hrvatska djeci BiH ministra dala novac za socijalno ugrožene

screenshot

U svojim aplikacijama za stipendiju mladi Mihaljevići naveli su da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 900 KM mjesečno, iako su, kako navode, ukupni prihodi njihova kućanstva oko 4.500 maraka.

Troje djece ministra jednog BiH kantona prošle je godine dobilo stipendiju hrvatskog Ministarstva obrazovanja, namijenjenu studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. U pitanju su djeca ministra unutarnjih poslova Herceg-bosanske županije Darinka Mihaljevića, koji sa suprugom mjesečno zarađuje 4,5 konvertibilnih maraka, odnosno oko 18.000 kn.

Kako uz takva primanja njegova djeca spadaju u socijalno ugrožene nije odgovorio, no odgovore će potražiti u Ministarstvu obrazovanja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u Hrvatskoj u rujnu prošle godine raspisalo je natječaj za studentske stipendije za akademsku 2016./2017. godinu. Mjesečni iznos stipendije iznosio je 1.200 kuna, što je nešto manje od 300 KM. Djeca ministra unutarnjih poslova Kantona 10 Darinka Mihaljevića, kako prenosi portal Žurnal, našla su se na rang listi studenata s prebivalištem u Hrvatskoj. Prijavili su se u E kategoriju za državne stipendije koju čine redovni studenti sveučilišnih i stručnih studija slabijeg socio-ekonomskog statusa. Na natječaju ostvaruju ukupno 2.250 bodova, te samim tim i pravo na ovu stipendiju. Kako prenosi portal Žurnal, u svojim aplikacijama za stipendiju mladi Mihaljevići naveli su da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 900 KM mjesečno, iako su, kako navode, ukupni prihodi njihova kućanstva oko 4.500 maraka.

“Interna tijela u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH provjerit će sve navode koji se spominju u medijima, i ako bude razloga, proslijedit će nalaze nadležnim tijelima poput DORH-a ili nekog drugog, samo da utvrdi činjenice, ako bude, naravno, potrebno”, kazao je Maro Alavanja, savjetnik za medije ministrice znanosti i obrazovanja RH.

Međutim, u natječaju za stipendije navedeni su sljedeći uvjeti: “Prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65% proračunske osnovice (2.161,90 kuna) koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom (podatke o prihodima Ministarstvo preuzima iz službene evidencije porezne uprave za prvih 6 mjeseci 2016. godine).”



No to nije spriječilo Mihaljeviće, da se natječu, a na kraju sve troje da postanu i korisnici stipendije.

Ministar Mihaljević na naše pozive nije odgovarao, međutim on je ranije potvrdio da su njegova djeca na listi dobitnika ove stipendije, a na pitanje kako su se našli na listi dobitnika stipendije za studente slabijeg imovinskog stanja kazao je da o tome ništa ne zna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI