‘Horor’ u srcu Slavonije: Hitno im treba pomoć!

Pxhere

Osječani su posljednjih dana pod najezdom komaraca. Primjena pesticida iz zrakoplova dozvoljena je nad naseljenim područjima, nacionalnim parkovima te ostalim zaštićenim područjima ukoliko je ono minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog drugog objektivnog razloga. Pravilnik o načinu provedbe obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sprječava aviotretiranje pa se za sada ne vidi rješenje problema komaraca u najvećem slavonskom gradu.  Zbog najezde komaraca pedijatrijske su ambulante pune djece s reakcijama na ubode komaraca.

“Prva je preporuka preventiva, odnosno zaštita dječje kože od uboda komaraca, a ako do uboda dođe, tada se stavljaju hladni oblozi i odgovarajuća krema, odnosno gel, što će ublažiti svrbež. Ipak, u svojoj praksi nisam doživjela da je neko dijete dobilo anafilaktičku reakciju na ubod komaraca, no smatram da je i to moguće u rijetkim slučajevima”, kazala je pedijatrica Jadranka Petrović-Schneider.

Osječani zbog najezde ne mogu izaći iz svojih domova, a od nadležnih traže aviotretman te apeliraju na njih da se riješe komaraca, onako kako su to nekada činili.

“Vodila sam djecu u zoološki vrt u subotu, no nismo uspjeli obići ga cijelog jer smo morali pobjeći od komaraca! Pretpostavljali smo da bi ih moglo biti i poprskali smo se repelentom, no sve je bilo uzalud. Bodu gdje stignu, ulijeću u oči i usta! Nije nam preostalo ništa drugo nego trčeći pobjeći iz zoološkog. Činjenica da nismo iskoristili plaćene ulaznice bila nam je manje važna. Mislila sam samo na to da mi djeca ne dobiju alergijsku reakciju na tolike ubode”, ispričala je svoje iskustvo Osječanka.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI