Hoće li Divjak ispuniti predizborno obećanje HDZ-a? Sindikat Preporod podsjetio je na problem produžne nastave

Patrik Macek/PIXSELL

Preporod traži i povlačenje naputka pomoćnika ministra Momira Karina upućen ravnateljima o izdavanju naknadnih rješenja o tjednom zaduženju

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod u petak je od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zatražio da se produžna nastava plati sukladno predizbornom obećanju HDZ-a, te da donese cjelovito rješenje po kojem će produžne nastave biti manje zato što će škole dobiti odgovarajući broj sati dopunske nastave, čime će se smanjiti broj učenika s negativnim ocjenama.

Sindikat poziva novu ministricu da umjesto uobičajenog prvog sastanka sa sindikatima, koji se svodi na upoznavanje i predstavljanje, odmah pozove sindikalne predstavnike na sastanak na kojem će se razgovarati o rješenju problema ovogodišnje produžne nastave, ali i o sveobuhvatnom rješenju problema.

Podsjetivši da je produžna nastava uvedena prije tri godine pod nazivom “dopunski rad”, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da su tu vrstu nastave prosvjetne vlasti tretirale kao jedan od tzv. ostalih poslova učitelja i nastavnika, a za takvo rješenje odlučile su se kako bi izbjegle obvezu plaćanja novog oblika neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima.

Citiravši obećanje o plaćanju produžne nastave iz HDZ-ova predizbornog programa u rujnu prošle godine, Stipić je poručio kako od nove ministrice očekuju da ne zatvori oči na taj problem, s obzirom da “u rukavu ima snažan adut koji njeni prethodnici nisu imali – HDZ-ovo obećanje”. “Očekujemo ministricu diskontinuiteta, da neće potjerati problem pod tepih”, dodao je.

Od Divjak očekuju i cjelovito rješavanje problema, za koji sindikat procjenjuje da ove godine na razini i osnovnog i srednjeg školstva iznosi oko 10 milijuna kuna. Predlažu da se produžna nastava plati kao dodatak na plaću, koji bi se temeljio na vrijednosti redovito održanog nastavnog sata.



Cjelovito rješenje bi, prema Stipiću, uključivalo nelimitiranje broja sata dopunske nastave u srednjim školama i ukidanje postojećeg rješenja po kojem broj sati produžne nastave u srednjim školama ovisi o broju sati razrednih odjela (jedan odjel – jedan sat).

U slučaju prihvaćanja prijedloga o smanjenju broja učenika koji se upućuje na produžnu nastavu, uz istovremeno plaćanje te vrste neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima, ističu da bi trebalo odrediti maksimalan broj sati kojim se nastavnika može zadužiti.

Broj sati produžne nastave u jednom tjednu, upozorava Stpić, ne bi smio premašivati broj sati određenog predmeta tijekom nastavne godine.

Preporod traži i povlačenje naputka pomoćnika ministra Momira Karina upućen ravnateljima o izdavanju naknadnih rješenja o tjednom zaduženju.

Iz sindikata poručuju i da bi trebalo razmotriti mogućnost vraćanja dvokratnih popravnih ispita i napuštanja produžne nastave u srednjim školama, a možda i u višim razredima osnovne škole.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI