HNS o Obiteljskom zakonu: Mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama

Sanjin Strukic/PIXSELL

HNS je priopćenjem reagirao na Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Nekima je bio sporan članak 104. povučenog prijedloga, u kojem je stajalo da “roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima”.

U sadašnjem prijedlogu taj dio je izbačen, ali u članku 108. stoji naslov “Školovanje i obrazovanje djeteta”, gdje je ubačen stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Evo što je HNS poručio:
“HNS nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona.

Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama. Pitanje obrazovanja ne može se definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja.

HNS smatra da se u školama isključivo uče sadržaji koji su: znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani”, stoji u priopćenju ove stranke.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI