Hloverka žestoko: Gost Otvorenog plakao je kad su oslobodili Gotovinu, financira ga Pupovac

YouTube

Vrlo žestoko poznata voditeljica komentirala je emisiju Otvoreno.

Po svemu sudeći nastavlja se serijal burnih emisija Otvoreno, na javnoj televiziji. U posljednjoj emisiji progovorilo se tako o ratnim zločinima za što je povod bio skorašnji Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. O toj su temi raspravljali Danijel Rehak – predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Dražen Bošnjaković – ministar pravosuđa, Ivica Pandža Orkan – umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, Marin Mrčela – zamjenik predsjednika Vrhovnog suda RH, Eugen Jakovčić – Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Ksenija Pavić – zamjenica glavnog državnog odvjetnika.

Da je emisija burno odjeknula i izvan samog studija potvrđuje Facebook status ugledne hrvatske novinarke i voditeljice Hloverke Novak Srzić, čiju objavu u potpunosti prenosimo.

“Počelo Otvoreno…o tragediji Vukovara…gost i Eugen Jakovčić..financiran od Milorada Pupovca.. nebitan lik…nesretnik koji je gotovo plakao kad su oslobođeni naši generali Gotovina i Markač…mrzitelj svega hrvatskog..koja je djela taj lik ostvario u svom životu….kakav je njegov životopis da nam u ovom velikom tjednu spominjanja na žrtvu Vukovara brblja o svom plaćeničkom aktivizmu… tragično …i sramotno…”, napisala je Novak Srzić na Facebooku.

Inače, Rehak je naveo da je bio u logoru Stajićevu gdje su doživljavali strahovita premlaćivanja pojedinaca te dodao kako su u četiri kutije prikupili iskaze svih članova Udruge i još 2002.godine predali ih Mladenu Bajiću, nekadašnjem glavnom državnom odvjetniku. ”Do dana današnjeg nismo dobili odgovor, niti je itko išta pokrenuo po tom pitanju”, otkrio je Rehak. Oglasila se i zamjenica glavnog državnog odvjetnika uz opasku da su u odnosu na ratne zločine u logorima u Srbiji nadležna državna odvjetništva u Hrvatskoj pokrenula više kaznenih postupaka.

“Tako je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u srpnju 2011. podiglo optužnicu protiv najvišeg zapovjednog vrha tadašnje JNA, zbog teških ratnih zločina počinjenih na području Begejaca i Stajićeva. Činjenica je da je većina okrivljenika nedostupna. Oni su u Srbiji, a Srbija ne izručuje svoje državljane”, rekla je Pavić, napominjući da kada se govori o ustupu kaznenog progona da su nadležna državna odvjetništva naše zemlje pokrenula niz optužnica čak i protiv visoko pozicioniranih zapovjednika, temeljem zapovjedne odgovornosti.



“Ustup takvih predmeta Srbiji ne dolazi u obzir, jer oni ne žele suditi po zapovjednoj odgovornosti pa bi ustupanje takvog predmeta značilo da bi ti zapovjednici, koji su procesuirani po zapovjednoj odgovornosti, ostali amnestirani”, komentirala je gošća, na čije se riječi oglasio i Pandža Orkan napominjući da je to ”šuplja priča državnog dužnosnika RH”. Uz to, bez uvijanja je objasnio da je na sceni hrvatsko krivosuđe, a zamjenicu glavnog državnog odvjetnika upitao i kada će biti podignuta optužnica za zločine u selu kod Gornje Jame, nedaleko od Gline te kada će netko završiti u zatvoru za ratni zločin u selu Kostrići, a uz to napomenuo i kako je Baćin poseban skandal.

“U vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, uhićena su dva srpska pobunjenika i presuđen im je zatvor na 14 i 12 godina za ratni zločin u Baćinu. Nejasno je tko ih je i kako pustio na slobodu i sada su na području SAD-a i Kanade”, rekao je Pandža Orkan. Oglasio se u emisiji i ministar Bošnjaković, ističući kako Ministarstvo prati napredak Srbije u onim pitanjima unutar kojih su stavljena određena mjerila, a to je primjerice pitanje nestalih te pitanje univerzalne jurisdikcije.

“Bilo je pokušaja da se određeni napreci ostvare, ali nažalost nije otišlo daleko. Želimo postići sporazum s njima o procesuiranju kaznenih djela na način da iz cijele procedure izbacimo zakon o univerzalnoj jurisdikciji”, rekao je te dodao da oni uopće nisu zainteresirani, te dok se ne vide napreci i dok oni ne budu imali pravilan stav prema tome, mi kao članica EU-a ne možemo dati suglasnost za zatvaranje poglavlja 23″, rekao je ministar, a zamjenik šefa Vrhovnog suda progovorio je o suđenjima u odsustvu napominjući da je to bila rana faza 90-tih, koja nikome ne služi na čast, a na hrvatskim sudovima s današnjim danom imamo prema njegovim tvrdnjama 109 predmeta ratnih zločina koji su u tijeku. U priču se zatim opet uključila Pavić stajući u obranu institucije koju predstavlja te navodeći kako je državno odvjetništvo na području RH do sada procesuiralo 3.594 osobe, podigli su optužnice za 2107 osoba, te da su hrvatski sudovi na temelju njihovih optužnica do sada donijeli gotovo 1.500 presuda. “Naša državna odvjetništva optužila su 2107 osoba, a primjerice na Haškom sud za vrijeme 25-godišnjeg postojanja podignuta je 161 optužnica i donijeto je 90 presuda sa svom logistikom koju taj mehanizam ima”, naglasila je Pavić.

“Evidentno je da je nakon ulaska Hrvatske u EU, opao broj suđenja za ratne zločine u RH. Događa se porazna situacija, vraćamo se u loš trend 90-tih godina, a to su suđenja u odsutnosti. U 2017. godini podignuto je 12 optužnica. U odnosu na 34 okrivljenika, njih 33 su nedostupna pravosuđu i to je stravična brojka”, rekao je Jakovčić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI