HDZ-ovac Babić poručio Mostovcima: ‘Kada mi procijenimo, točka će vam doći na dnevni red’

screenshot

„Opoziciju se ništa ne pita, a prijedlog se usvoji. To je procedura koja nije dostojna demokratskog parlamenta“, istaknuo je Podolnjak

Nakon maratonske saborske noćne sjednice, oporba je na prijedlog Poslovnika uložila čak 522 amandmana. Mogu li se dogovoriti vladajući i oporba? Novi Poslovnik trebao bi uvesti red u traženju stanki te skratiti vrijeme za replike i povrede Poslovnika. Hoće li poboljšati rad Sabora ili spriječiti oporbu u traženju stanki i replika? Bila je to tema emisije „Otvoreno“ na HTV-u. Gostovali su Ante Babić (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Milorad Batinić (HNS), Branimir Bunjac (Živi zid), Robert Podolnjak (Most) i potpredsjednik Sabora Furio Radin. 

Ante Babić rekao je predstavnicima opozicije u Otvorenom da osporavaju većini i izvršnoj vlasti da predlaže zakone koji će pomoći da ispuni program s kojim je pobijedila na izborima. Kazao je neka dopuste vladajućima da imaju neku svoju taktiku.

Na pitanje Roberta Podolnjaka zašto se godinu dana čeka da bude rasprava o prijedlogu Mosta o tri preferencijalna glasa, Babić mu je odgovorio da kada oni procijene, točka će doći na dnevni red. Rekao je Bauku da, u vrijeme dok je SDP bio na vlasti, donesena je promjena Poslovnika kojima je predsjednik Vlade dobio veća prava nego saborski zastupnici. 

Mi smo tada prosvjedovali, ali nismo bili destruktivni, jer su bili u većini“, kazao je Babić.

Ništa se novim izmjenama Poslovnika ne ukida. Mijenjaju se 16 stvari, među njima skraćivanje trajanja replike na jednu minutu, 3 replike po zastupniku, itd. Niti jedan institut oporbenim zastupnicima nije uskraćen“, tvrdi Babić.



Od 525 amandmana koje je dala oporba, desetak njih su sadržajni amandmani o kojima se može raspravljati“, rekao je Babić.

Službenici u Klubu pisali su amandmane prema nalogu Arsena Bauka, potvrdio je. Izmjene Poslovnika uskraćuju neka prava koje je dosad opozicija imala. Bauk kaže da ne traže ništa više od onoga što je HDZ imao dok je bio opozicija. Što se tiče zamjerki, Bauk kaže da se replike na izlaganje klubova ne bi smjele odobravati.

Drugo, treba ostaviti slobodnu raspravu ujutro. Treće, Bauk kaže da treba dokinuti faraonske ovlasti predsjednika Sabora što se tiče određivanja točaka dnevnog reda. Spomenuo je kako je prošlo godinu dana otkad je SDP predao Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije na dnevni red.

Ostvarene su sve poslovničke pretpostavke da se provede rasprava, a nema odredbe koga ga obvezuje na to. SDP traži da se dopusti rasprava o 3 točke mjesečno koje predloži opozicija.

Milorad Batinić kaže da se stanka počela zlorabiti intenzivno 2015. godine. Kaže da se izmjenama zlorabe Poslovnika svode na minimalnu mjeru.

Uvođenjem toga da predsjednici klubova mogu govoriti od 13 do 14 sati, izmjenom Poslovnika, čini se demokratski iskorak“, smatra Batinić. Činjenica da nema ujednačenih kriterija vođenja sjednice se sada ovim izmjenama preciznije definira. Iskorak je i institut javnog saslušanja. U konačnici, svaki zastupnik može sazvati tiskovnu konferenciju i reći što misli.

Oporba je željela poslati poruku vladajućima da ne mogu pukim preglasavanjem uskratiti sva prava opoziciji“, rekao je Robert Podolnjak. Kaže da u drugim pristojnim parlamentima ne postoji da točka dnevnog reda započinje u ponoć.

Optužio je vladajuće da namjerno donose izmjene po hitnom postupku i tako da se onemogući rasprava o njemu i potom se dan iza izglasaju promjene.

Opoziciju se ništa ne pita, a prijedlog se usvoji. To je procedura koja nije dostojna demokratskog parlamenta“, istaknuo je Podolnjak. Najavio je kako će Most podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti ovih izmjena i dopuna Poslovnika.

Branimir Bunjac kaže da se u pozadini izmjena Poslovnika krije to da Vlada nema rezultate, nema rješenja i želi začepiti usta opoziciji. Ovo je jedna od metoda da se suzbije kritičko mišljenje.

Zastupnici HDZ-a dižu ruke u parlamentu, bez da znaju za što. Ministri sami sebi pišu pitanja na aktualnom satu pa odgovaraju na njih, a to je najveća zloporaba poslovnika“, kaže Bunjac te dodaje: “Ovim izmjenama se kažnjavaju saborski zastupnici koji dolaze na posao. Oni koji žele govoriti, njih se sankcionira, a onima koji ne dolaze, ne dogodi se ništa.“

Ne postoji način da ušutkate zastupnike, ako oni imaju što za reći, kaže Furio Radin. To su mitovi koje mi sad stvaramo. Nezamislivo je prekidati raspravu stankom u drugim parlamentima“, rekao je Radin.

Rekao je Bauku da je za vrijeme SDP-ove Vlade ukinuta mogućnost da se u matičnim odborima raspravlja o zakonu prije nego što dođe u parlament.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI