Hasanbegović o veleposlaniku RH na proslavi ‘dana RS’

0
411
SCREENSHOT n1

Gost Intervjua tjedna emisije Točke na tjedan bio je zastupnik Neovisnih za Hrvatsku dr.sc. Zlatko Hasanbegović.

Nazočnost predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića na svečanoj ceremoniji neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci, smatra sramotom, no “ovaj događaj nam zapravo pokazuje da je jedna politika doživjela svoj moralni i etički slom iz nazočnosti hrvatskoga veleposlanika na tom događaju.”

Ispirke hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechia kako je pogrešno odabrao datum susreta s Miloradom Dodikom smatra apsurdnima.

Odlazak Čovića na proslavu dodatno otežava stvari, jer “Odnose u BiH trebamo gledati u kontekstu širih odnosa na europskom jugoistoku, trebamo gledati u kontekstu najava tzv. konačnog srpskoalbanskog dogovora u vezi s Kosovom u kontekstu promjene cjelokupne arhitekture na podlozi koje je u Beogradu ponovno oživljena iluzija da je moguće kompenzirati gubitke na Kosovu obnovljenim pretenzijama na BiH i Crnu Goru. To je naravno iluzija koja može završiti dramatičnom eskalacijom koja uključuje u obnovu ratnih sukoba. Igrati se i pokušati gasiti požar benzinom može imati katastrofalne posljedice. Ona politika koja misli da se hrvatsko nacionalno pitanje može riješiti na način da 50 ili 60 kilometara od grada Zagreba nastane Velika Srbijaje u teškoj zabludi.”

Iako Čović ima legtimitet dobiven na izborima, Hasanbegović tvrdi da je biračko tijelo u BiH žrtva različitih manipulacija.

“Rezultati te politike su poražavajući. Nije došlo do promjene izbornoga zakona, a osloncem na Dodika i Banja Luku dodaton su pogoršani odnosi hrvatsko-bošnjački odnosi koji su ušli u jednu iracionalnu fazu.”

Hasanbegović o propaloj nabavi borbenih aviona: “Primjer diletantizma i to je metafora djelovanja Vlade Andreja Plenkovića”

Epilog slučaja je pokazao da je riječ je o “prvorazrednom diletantizmu, ključnih aktera uključenih u taj posao s hrvatske strane. Diletantizmu Vlade RH i gospodina Plenkovića.” smatra Hasanbegović.

Izjavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je najavio da više neće podržavati silne prebjege, Hasanbegović ne doživljava ozbiljno.

“Milorad Pupovac je prvorazredni politički licemjer. On će otvoriti sva moguća pitanja, ali nijedno nećemo zatvoriti. On je strukturni element te političke moralne kaljuže otkad postoji u politici.

Objava Ivana Đakića je neprihvatljiva

“Mislim, odgovor na to pitanje može biti samo jedan, osuđujem taj i svaki drugi oblik neprihvatljive komunikacije u javnosti. U slučaju za koji me pitate se nema što raspravljati, to je neprihvatljivo i točka.”

Incident koji je imao zastupnik Martin Pauk, ne može se uspoređivati sa Đakićevom objavom, smatra Hasanbegović.

“Svi koji sudjeluju u javnom životu moraju imati dovoljno zrelosti i u političkom životu da razluče kad su nogometni navijači, a kada prestaju to biti., zaključio je Hasanbegović  u Intervjuu tjedna emisije Točke na tjedan.