Gradonačelnik najbogatijeg grada u Hrvatskoj, Franković, izbacuje vlastite susjede na ulicu?

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U stanove uselili odlukom grada

Prije dvadeset godina, tadašnji gradonačelnik Dubrovnika Vido Bogdanović, socijalno najugroženijim obiteljima s područja Dubrovnika, dao je na korištenje gradske stanove, u takozvanoj socijalnoj zgradi u Mokošici. Ti ljudi, koji nisu imali riješeno stambeno pitanje, tada su konačno dobili svoje domove. S vremenom, taj osjećaj doma se ne gubi, nego raste,  kao i djeca koja se prvo školuju, a onda traže postao. Život ide nekim svojom tijekom i nitko ne razmišlja kako se situacija može promijeniti doslovno preko noći. S tim uvjerenjem, godinama su živjeli i stanari zgrade u Mokošici. Mijenjali su se gradonačelnici, grad Dubrovnik se širio,  postajao drugačiji ali oni nisu u Gradu i nikoga ne smetaju. Tako je bilo sve dok se nije pojavio novi gradonačelnik Mato Franković, koji po mišljenju brojnih uglednih Dubrovčana, silom želi ostaviti neki trajni pečat svome vladanju Gradom.

Nakon dvadeset godina, rok od 8 dana za iseljenje

Ali, vratimo se na njegove žrtve- 21-u obitelj iz zgrade u Mokošici kojima je grad Dubrovnik dao nevjerojatan rok od samo osam dana za iseljenje. Kamo? To mladog, i nadobudnog gradonačelnika Matu Frankovića, uopće ne zanima. Gradsko vijeće, kao temeljni kriterij boravka u tim stanovima, donijelo je cenzus po kojem primanja korisnika stanova, ne smiju prelaziti 1704,5 kuna. Suprotno svim postojećim standardima, za računanje nečijeg primanja, u taj izračun ulaze sve socijalne naknade, dodaci za mirovine, čak i jednokratna pomoć grada Dubrovnika za lijekove! Razgovarali smo s više osoba iz Dubrovnika koji su dobro upućeni u ovu tematiku. Nisu htjeli javno istupati, jer strahuju od reakcije gradonačelnika Frankovića, ali oni tvrde kako se u tim stanovima uistinu nalaze obitelji koje žive u teškim materijalnim i socijalnim prilikama. Tu je deveteročlana obitelji, kao i nekoliko bolesnih i starih građana. Pravo na dom nalazi se pod posebnom zaštitom Europske unije i Ujedinjenih Naroda. Podsjetimo, ti ljudi nisu ilegalno ušli u ove stanove. Ako su se njihove prilike promijenile, tada bi im grad Dubrovnik morao omogućiti pravo na otkup stanova. Uostalom, što uopće znači taj cenzus? Netko nije dovoljno siromašan da bi koristio gradski stan, ali je zato dovoljno bogat da bi postao beskućnik?

Dubrovnik, najbogatiji grad u Hrvatskoj



Gradonačelnik Dubrovnika, ili bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj, može postati osoba suženih vidika, lišena empatije i razumijevanja za probleme građana, no država mora imati pravne mehanizme koji takve dužnosnike onemogućavaju od toga da gradsku izvršnu vlast koriste kao instrument za kršenje ljudskih prava. Ljudska bića nisu isto što i krumpiri. Ne može se nikome, nakon što dvadeset godina živi u svom domu, reći da ga mora napustiti u roku od osam dana! Radi se o bešćutnosti i bahatosti, kakvu Dubrovnik još nije doživio.

Iz imovinske kartice, vidljivo je da gradonačelnik Mato Franković ima stan u Mokošici. Dapače, navodno tamo i živi. Na neki način, možemo reći kako izbacuje vlastite susjede na ulicu. S druge strane, obmanjuje javnost u vezi spora s investitorima projekta „Golfa na Srđu“. Investitori, čak i ako im propadnu sve druge pravne opcije, uvijek mogu prodati zemljište nekom drugom ulagaču. Postoji mogućnost da grad ponovno otkupi zemljište, ali cijena bi ovoga puta mogla biti astronomska. Svi ti veliki poslovi i projekti, nemaju nikakve veze s obiteljima iz tzv. socijalne zgrade u Mokošici. Svaki dan, mogao bi im biti posljednji koji će provesti u toplini svog doma. Naime, najbogatiji grad u Hrvatskoj, toliko je bogat, da u njemu više izgleda nema mjesta za sirotinju.

Grad Dubrovnik je nedavno objavio natječaj za utvrđivanje Liste reda prvenstva za davanje gradskih stanova u najam. Natječaju je prethodila revizija koja je pokazala kako 34 korisnika od 56 gradskih stanova ne ispunjavaju uvjete, odnosno ne mogu više koristiti gradske stanove. Inače, među 56 gradskih stanova ubraja se i 31 stan u Zgradi “S”, odnosno u socijalnoj zgradi u Mokošici. U toj zgradi s 31 stanom samo 10 korisnika udovoljava propisanim uvjetima, dok će 21 korisnik morati napustiti stanove.

Nadalje, gradonačelnik Franković je prije nekoliko mjeseci najavio kako će javno objaviti imena svih bespravnih korisnika gradskih stanova, no to još nije učinio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI