Građani, pripremite se: Od travnja drastično poskupljuje struja

screenshot

Svi koji će dobiti veće račune mogu u roku od dva mjeseca promijeniti davatelja usluge koji je jeftiniji od HEP-a.

Od 1. travnja gospodarskim će subjektima koji su ostali kod HEP Elektre u tzv. zajamčenoj usluzi struja poskupjeti u prosjeku više od 20 posto, a pojedinima i više od 30 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Svi koji će dobiti veće račune mogu u roku od dva mjeseca promijeniti davatelja usluge koji je jeftiniji od HEP-a.

Davatelj usluge, u ovom slučaju HEP, uz suglasnost ili po nalogu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), ima pravo gospodarskim subjektima mijenjati cijenu usluge četiri puta godišnje, a kućanstvima dvaput, 1. siječnja i 1. srpnja.

Stručnjak za energetsko tarifiranje u udruzi “Splitski potrošač” Nenad Kurtović apelira da je ovo poskupljenje opasan signal i za kućanstva koja su ostala u HEP-ovoj univerzalnoj usluzi (HEP Elektra).

”Cijena energije na HUDEX-ovoj burzi u Mađarskoj značajno je otišla gore početkom ove godine, a budući da nemamo dovoljno svojih izvora, te smo prisiljeni uvoziti energiju, realno je očekivati da će se takva situacija odraziti i na cijenu struje za kućanstva. Osim toga, ni trenutačno stanje s hidrologijom ne ide nam u prilog, a ostane li i dalje tako, poskupljenje za kućanstva je sasvim izvjesno”, rekao je Kurtović.



To poskupljenje bi bilo u rasponu od oko pet do šest posto, a može se očekivati od 1. srpnja jer po važećoj metodologiji za univerzalnu uslugu s tim datumom davatelj usluge može mijenjati cijenu ili mu HERA može naložiti da je mijenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI