Grabar-Kitarović oštro iskritizirala MVEP: Moraju se malo zbrojiti

screenshot N1

U ponedjeljak je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova zbog toga što nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore oko toga dokumenta.

Podsjetimo, Jutarnji list  je objavio pismo što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u kolovozu poslala glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu u kojem, među ostalim stoji da joj je iznimno drago što će sudjelovati na usvajanju dokumenta o migrantima u Marakešu.Tri mjeseca kasnije, promijenila je mišljenje i odustala od odlaska u Marakeš.

Upitana zašto, predsjednica je odgovorila: ‘Od toga ne bismo trebali stvarati novi ideološki prijepor’, kazala je za N1.

“Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH”, naglasila je.

Pitanje migracija može se riješiti globalnim dogovorom na globalnoj razini, podsjetila je. ”Držala sam da će Marakeški sporazum regulirati dio tih pitanja, i u u kolovozu sam poslala poruku glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antoniju Gutteresu da ću doći u Marakeš. U međuvremenu se dogodilo niz promjena, ispalo je da ne postoji globalni dogovor o migracijama…



‘Umjetno kreirano pitanje’

Sve više država odustaje od toga, ne povodim se za SAD-om, Austrijom… već interesima Republike Hrvatske. Ne želim se opravdavati oko toga, ovo je umjetno kreirano pitanje da bi se skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj. Pravi problemi su, kaže predsjednica, Uljanik, ljudi koji rade i ne primaju plaću te iseljavanje mladih. Problem iseljavanja mladih, istaknula je predsjednica, neće se riještiti Globalnim kompaktom.

Predsjednica je prebacila odgovornost na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer je ono trebalo informirati javnost o Globalnom kompaktu i jer je ono bilo nositelj svih poslova oko kompakta.

“Resorno ministarstvo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ono je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespodenciju, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ, što se potpisuje odnosno ne potpisuje u Marakešu…”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović i dodala da je ministarstvo obaviješteno da ona neće ići u Marakeš.

“Uz dužno poštovanje svim diplomatima, ministarstvo se treba zbrojiti”, poručila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI