Grabar Kitarović: ‘Nisam smjela reći da sam Hrvatica’

screenshot

Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za bečki Kleine Zeitung odgovarala je na pitanja o nacionalizmu i migrantskoj krizi, ali i svojem odrastanju u komunizmu.

Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen“, rekla je predsjednica.

Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje”, smatra.

Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen”, tvrdi predsjednica dodajući da su žene u Afganistanu i dalje potlačene.

Opravdanje sve većoj pojavi nacionalizma u Europi, predsjednica nalazi u “obrani društva od opasnosti izvana”.



Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama”, rekla je predsjednica, koju kako kaže “bijesnom čine” pitanja o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj.

Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor“, kazala je Grabar-Kitarović.

Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna”, zaključila je predsjednica Republike Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI