GOTOVO JE! HDZ-U SE NE PIŠE DOBRO! Detalj koji je sve otkrio!

screenshot

Iako se na prvu čini, kako brojke idu u prilog premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj stranci, barem kada govorimo o rejtinzima političkih stranaka, to po svemu sudeći baš i nije tako. Naime, prema posljednjim anketama opcije koje imaju prostora za radost, svakako su Start kojim ravna novopečena političarka Dalija Orešković te Glas koji tvori Amsterdamsku koaliciju, a iza kojega se kriju bivši HNS-ovci predvođeni Ankom Mrak Taritaš.

U mjesecu koji je za nama, Start i Glas, ako je vjerovati anketama uistinu bilježe solidan rast, što je pokazatelj da lijevi centar također bilježi rast, ali i pokazatelj da je iz te priče isključen Bernardićev SDP što ionako više nikoga ne može iznenaditi.

No, rast lijevo, liberalnih opcija kojega ankete bilježe, ne samo da ne ide u prilog SDP-u, otegotna je to okolnost i za HDZ, kojim ravna samouvjereni Plenković. Prije nekoliko mjeseci, govorilo se kako Plenkovićeva stranka u svakom trenu može krenuti u nove izbore te da je njihova snaga neupitna, osobito ako ne uspiju konsolidirati Vladu.

Vlada se još donekle oslonjena na Bandićeve spavače drži na nogama, no HDZ je ako je vjerovati ovim brojkama sasvim sigurno propustio svoju priliku, da pokaže snagu i utjecaj kojega imaju. A prilika koja je propuštena, otvorila je vrata Daliji Orešković koja u ozbiljnu kampanju još nije niti krenula, a njen Start prema prvoj anketi na kojoj je uopće i sudjelovao bilježi potporu od 4,6 posto, što je što god mislili o njoj hvale vrijedan rezultat, koji ne ide u prilog ni aktualnoj vlasti, ni aktualnoj oporbi, jer Orešković je tek startala.

Osim startanja Starta, ne treba zanemariti niti Glas koji u suradnji s Amsterdamskom koalicijom puca na deset posto potpore, što pored stanja na sceni i nje neizvedivo, a da se HDZ-u ne piše dobro svjedoči i podatak kako je u tim turbulencijama kojima svjedočimo, i uslijed pojave alternativnih opcija SDP zacementiran na 15,8 posto potpore te je jasno kako su u tome razdoblju ostali bez 0,3 posto glasova, što je benigno.



SDP koalicijski potencijal, pa i šansu ima, za razliku od HDZ-a koji je sahranio svoje potencijalne suradnike s desnice, od Neovisnih za Hrvatsku na dalje, no kakvo je stvarno stanje stvari u hrvatskoj politici otkriti će se već u svibnju, kada će Plenković svu svoju snagu okušati na europskim izborima, s kojih je i on osobno krenuo u osvajanje nacionalne političke scene.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI