Goldstein: “Ustaše nisu bili nikakvi mučenici i heroji, već banda”

screenshot

Povjesničar Ivo Goldstein gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao komemoraciju na Bleiburgu, eventualno njezino preseljenje, kao i nedolazak državnoga vrha.

“Ne znam zašto bi se komemoracija premjestila u Udbinu. Treba znati da je na tom području 1941. ubijeno puno više Srba… Kada bi hrvatske vlasti tamo komemorirale sve žrtve, ja bih se složio s time. Mi ne možemo komemorirati na način da lažemo sami sebe o vlastitoj povijesti”, iznio je Goldstein svoja razmišljanja o preseljenju komemoracije iz Bleiburga, te za N1 komentirao nedolazak državnoga vrha:

“Nemam ni tu komentara. Sami su se stavili u tu poziciju. Imaju jednu priču za birače, a drugo ovako… Naravno, nije dobro otići u Austriju i otići na komemoraciju na kojoj je veliki broj policije, helikoptera i svih ostalih raspoloživih snaga.”

A o tome je li Bleiburg ratni zločin, Goldstein kaže: “Bleiburg nije, ali Križni put jest. Ustaše nisu bili nikakvi mučenici i heroji, već banda. NDH je bila zločinačka država i zakrpa na dupetu Trećeg Reicha. Kad bismo htjeli reći cjelovitu istinu o Bleiburgu: na Križnom putu stradao je jedan broj nevinih ljudi, no bio je uhvaćen i jedan broj zločinaca i ratnih koljača. To treba reći i to treba znati.”

Facebook Comments



Loading...
DIJELI