General Miljavac: Haški sud glavni je uzrok nesigurnosti u okruženju, no na nas nije lako krenuti

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

General je rekao kako je cijelo okruženje u kojem se Hrvatska nalazi nestabilno

Sigurnosno stanje u Hrvatskoj i u njenom susjedstvu te predviđanjima za 2018. godinu za portal direktno komentirao je general Pavao Miljavac, nekadašnji načelnik Glavnog stožera OS RH i  bivši ministar obrane, sada predsjednik Hrvatskog generalskog zbora. 

General Miljavac osvrnuo se prvo na situaciju sa Slovenijom koja zbog svojih skorašnjih parlamentarnih izbora namjerno podgrijava tenzije oko pomorske granice s Hrvatskom, a “izgleda kako kopnenu granicu u kojoj je u izrazito nepovoljnijem stanju čuva za neke druge prilike”.
“Nadam se da nitko neće izgubiti živce tijekom ove ‘prepirke’ kako ne bi došlo do ozbiljnijeg incidenta. Onda su obje zemlje u problemu, jer kad nešto eskalira onda je teško vratiti se nazad”, rekao je naš sugovornik i napomenuo kako bi bilo najbolje suzdržati se od provokacije i daljnje eskalacije dok ne prođu slovenski izbori, a onda trebaju obje strane pokrenuti diplomatske pregovore. 

General je rekao i kako je cijelo okruženje u kojem se Hrvatska nalazi nestabilno. “Činjenica je da se na ovom prostoru sukobljavaju i svjetski igrači i jednostavno na ovom prostoru ne očekuje se smirenje. To jest opasno jer se situacija može preko noći dodatno zakomplicirati”, rekao je nekadašnji ministar obrane i dodao: “Ipak smatram kako će Europa i svjetske sile odigrati svoje te će primiriti tenzije, jer u nemirnom susjedstvu ne možete ni vi mirno spavati”. 

Bosnu i Hercegovinu i stanje u toj državi general Miljavac smatra najproblematičnijim, a Haški sud i njegove presude jednim od glavnih uzroka sadašnjih dizanja tenzija u toj susjednoj državi. “Haški sud trebao je primiriti tenzije i kazniti odgovorne, a nakon 24 godine ispada kako nije ispunio svoju zadaću. Pogotovo nakon najave glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza kako na prostoru bivše Jugoslavije postoji još 2000 ratnih zločinaca, te najave podizanja optužnica od domaćih sudova smatram kako će se ponovno dignuti tenzije”, rekao je general Miljavac i dodao. “Nitko ne može opravdati zločine ili propustiti kazniti zločince, pogotovo kad protiv takvih osoba postoje dokazni materijali, ali smatram kako će optužnice poput onih o udruženom zločinačkom pothvatu podignuti tenzije među državama”. 

“Domaći sudovi i tužiteljstva krenut će u nova uhićenja i dizanja optužnica, a to će omogućiti da jedna država diže tenzije i vrši pritisak na drugu i to će ići u krug. Smatram kako to nikako neće pridonijeti stabilizaciji odnosa na ovom području”, rekao je.



General Miljavac smatra kako s obzirom na to da se na ovom području sukobljavaju interesi velikih sila izgleda kako nekome nije u interesu da se stabiliziraju odnosi među državama. “Smatram kako je naše područje jedna poluga koja će poslužiti za destabilizaciju šireg područja Europe”.

“Iz svega ovog proizlazi kako Hrvatska nije u stabilnom području, no mi smo članica NATO-ai nije lako krenuti na nas”, rekao je general Miljavac i dodao kako smatra da Hrvatska mora pojačati minimum sigurnosti. “Smatram kako će više će biti manjih smicalica, ne u smislu nekog velikog hibridnog rata, jer od naših susjeda nitko nema dovoljno novca i opreme za voditi hibridne ratove, no možemo očekivati rat dezinformacijama i sličnim smicalice, a u svrhu dizanja tenzije”, rekao je general Miljavac i upozorio kako unatoč tome što naši susjedi ne mogu pokrenuti neku veću sigurnosnu akciju protiv nas ipak moramo držati oči širom otvorene i jačati naše sigurnosne, obavještajne i oružane snage a u svrhu očuvanja nacionalne sigurnosti i državne stabilnosti. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI