Gdje bi trebao biti nacionalni stadion?

screenshot

Lokacija na Kajzerici, na kojoj bi trebao biti izgrađen nacionalni stadion Plavi Vulkan, površine je 74.445 četvornih metara

Nogometna euforija se nastavlja. Jučer su pripremljeni dočeci izborniku i Vatrenima u njihovim gradovima. Uz javljanja HRT-ovih reportera, u Otvorenom se razgovaralo o budućnosti hrvatskog nogometa, infrastrukturi, strukturalnim promjenama i izgradnji nacionalnog stadiona.

Marijan Kustić, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza komentirao je moguće ponude za Zlatka Dalića nakon uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, rekavši da je on izbornik hrvatske nogometne reprezentacije s važećim ugovorom još dvije godine. “Ako dođe neka velika ponuda koju sam izbornik ne može odbiti, mi tu ništa ne možemo”, dodao je. 

Upitan hoće li HNS graditi stadion ili to treba država – ipak je HNS sada zaradio na Svjetskom nogometnom prvenstvu, odgovara: “Pa ne može HNS sam graditi stadion. Vlasnici tih stadiona su lokalne uprave i samouprave, definitivno da mi možemo biti partneri”. Nacionalni stadion po njemu bi trebao imati svaki grad. 

“Mi u Gradu Zagrebu, a i gradonačelnik Bandić, nikad ne brojimo tuđe pare. Iako imamo informaciju da je oko 30 milijuna dobio HNS, imamo i neke informacije o podjeli 60:40 posto. No mi u Gradu ne razmišljamo na taj način. Sigurni smo da možemo realizirati kvalitetno nacionalni stadion”, kazala jeOlivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba. 

Lokacija na Kajzerici, na kojoj bi trebao biti izgrađen nacionalni stadion Plavi Vulkan, površine je 74.445 četvornih metara, u vlasništvu Grada Zagreba. Grad ne želi, kaže Majić, kalkulirati s cijenom stadiona. Procjenu vlasništva izvršit će ovlašteni sudski procjenitelj, a tu je i 420 stranica dokumenata o kriterijima koje stadion treba zadovoljiti. Prema tme procjenu koliko će sve stajati ostavljaju struci.



Hrvoje Njirić, arhitekt Plavog vulkana, projekta koji bi po Bandićevim riječima trebao postati Hrvatski nogometni dom i nacionalni stadion, kaže da koncepcija građevine odražava posebnost hrvatske reprezentacije. Ona je, objašnjava, igrala potpuno drukčijom od uobičajenih taktika, gdje je svojom nekonvencionalnošću pružila nešto drukčije. U kreiranju novog nacionalnog stadiona nastojali su u prostornu konfiguraciju pretočiti taj duh. “Mediji su ga prozvali Plavim vulkanom, sama ta relacija Vatreni i vulkan čine jednu smislenu simbiozu”, rekao je. Impresionirani učinkovitošću crnog dresa Vatrenih, na konstrukciji stadiona su na plavu podlogu dodali kvadratiće, “ne bi li se što više približili tom mitskom dresu”.

Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, ustvrdio je da “imamo viceprvake svijeta, ali klubovi nam baš ne stoje dobro”. Misli da se o nacionalnom stadionu mora provesti šira javna rasprava, koja mora uključivati financije. Za Poljud kaže da je trenutno u fazi kada mu treba obnova. Grad Split je već stupio u projekt, izrađuje se troškovnik, priprema se povlačenje sredstava iz EU fondova, pa se nadaju da će, uz participaciju Grada Splita, prikupiti sredstva za kompletnu obnovu. 

Olivera Majić osvrnula se i na organizaciju jučerašnjeg dočeka Vatrenih. Kaže da Grad nije očekivao 550.000 navijača, ali je sve besprijekorno funkcioniralo. “U organizacijskom smislu imali smo pojačano čišćenje, pojačani prijevoz, 20.000 litara vode je podijeljeno, pripremljene su i cisterne na punktovima, ZET je duž cijele trase isključio napon”, kazala je dodavši kako vožnja Vatrenih od zračne luke do glavnog trga jest trajala satima, no propust bi po njima bio da su bilo kojem navijaču uskratili mogućnost susreta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI