Galić komentirao prosvjed u Srbiji, dotakao se i Miloševića

N1 Screenshot

‘Uzurpatori ovog prosvjeda najavili su istrebljenje!’

Mirko Galić gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao prosvjede Jedan od pet milijuna koji su u subotu kulminirali provalom prosvjednika u zgradu RTS-a u Beogradu, a u nedjelju stvaranjem obruča oko zgrade Predsjedništva kako bi onemogućili Aleksandru Vučiću da napusti zgradu i davanjem ultimatuma policiji da pusti uhićene prosvjednike.

Kad govorimo o prosvjedima u Beogradu ovog vikenda, čini se da su postali nešto drugo od onog što su dosad bili. Što se to dogodilo?

U Srbiji se potvrđuje tradicija da se problemi ne rješavaju na izborima. Prosvjedi su u sebi nosili demokratsku energiju, nisu bili nasilni, imali su ideje i nisu imali vodstva. Bilo je ljevice koja nema drugog načina da se izrazi, bilo je i liberalne Srbije i sad se odjednom javi neko novo vodstvo koje želi dalje manipulirati. To je klasičan slučaj konfiskacije političkog pokreta od strane nekog tko nema energiju, ali ima plan. Ovo je klasična borba za vlast. Kako će završiti to ćemo vidjeti.

Neki kažu da je važno srušiti Vučića po svaku cijenu. Mogu li ovi prosvjedi zaista srušiti Aleksandra Vučića?

Vučić drži glavne poluge vlasti. On ima stranku koja je moćna i koja može dobiti izbore. Sad mu je teže jer se stvorila nova situacija u Srbiji. Kad bi sad išao na izbore mogao bi oslabiti svoju vlast jer ovi su ga prosvjedi ranili. To se moglo jučer vidjeti i na njegovom govoru tijela i riječima da mu mogu uzeti samo život. Nije samo život u pitanju. Političaru njegovog ranga politika je važna kao i žviot. Mislim da će nasiljem biti teško rušiti režim. U Srbiji se jedna nasilna politika uvijek naslanjala na drugu nasilnu politiku. Nasilje ovog pokreta bi moglo izazvati nasilnu reakciju vlasti. Kako je Milošević došao na vlast, kako je otišao s vlasti? Što se događalo između Miloševića i radikala? Građanski dio Srbije ne želi prihvatiti da se netko nametne ovako kako se nametnuo Vučić. Moguće da će se zaoštriti stvari, ali nemoguće da se do Uskrsa Vučića toliko oslabi da on ode. I izvanredni izbori su ovog časa manje sigurni nego prije nekoliko mjeseci.



Čini se da je Vučić naredio policiji da ne dira prosvjednike. Je li to bilo pogrešno? 

Čini se da jest. Kad se stvori jedna ovakva situacija, kad ekstremisti preuzmu stvar u svoje ruke, one obično ne završe dobro. Vučić je možda hito pokazati demokratsko lice koje mu treba zbog interesa u Europi, ali je očito krivo procijenio opasnost. Mase su izašle na ulice i sad je njima stala upravljati za Vučiča najopasnija politička garnitura koja bi ga htjela spriječiti da riješi problem Kosova kako je on naumio. Dovode u pitanje njegovu politiku okretanja Zapadu. Vučić je mislio da može manevrirati i nije htio dirati prosvjednike, ali sad oni pod novim vodstvom diraju njega. Očekivati da će prosvjedi sami od sebe ishlapiti se vraća kao bumerang. Francuska je ovog vikenda imala najnasilnije prosvjede do sada i sad će zaoštriti politiku. Može li Vučić napraviti isto, vidjet ćemo. Uzurpatori ovog demokratskog prosvjeda najavili su borbu do istrebljenja vašeg ili našeg.

Tko sada stoji iza tog prosvjeda?

Kad bi sadašnje vođe ovog pokreta došle na vlast već u prvom tjednu bi se posvadili, a u drugom razišli. Njih povezuje samo interes da sruše Vučića i dođu na vlast. Obradović je ekstremni nacionalist i antiglobalist. Jeremić je svakom loncu poklopac, služio je različite političke garniture i predstavljao se kao političar koji može zadovoljiti kriterije političke korektnosti. Đilas igra različite igre. Između njih ne može biti suradnje osim interesa da ruše sadašnji režim. Srbija treba jakog čovjeka i onaj tko je bio jak je uspijevao. Kad je srušen Milošević, do pojave Vučića su bili mali političari koji nisu uspjeli nametnuti svoj autoritet. Đinđića su ubili jer je bio drugačiji, Boris Tadić je propustio priliku da izgradi demokratsku Srbiju. Do pojave Vučića Srbija je bila bez lidera. Govorilo se da je Srbija umorna od lidera, ali izgleda na se još nije odmorila i da joj trebaju lideri…

Što je s upadom prosvjednika u zgradu RTS-a?

Ovom tipu radikalnih prosvjednika treba prozor, trebaju medij koji će dalje reproducirati njihove ideje i stavove. RTS je sve ovo vrijeme prosvjeda funkcionirao kao da oni ne postoje. Čak su optuživali HRT da buni građane u Srbiji i da je vrsta medijske agenture koja želi rušiti vlast u Srbiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI