Francuzi na biralištima, prema anketama stranka predsjednika Macrona osvjava većinu

screenshot

Analitičari upozoravaju da bi neiskustvo Macronovih zastupnika moglo parlament učinti poslušnim.

U Francuskoj je započeo drugi krug parlamentarnih izbora na kojima bi prema predviđanjima stranka predsjednika Emmanuela Macrona Republika u pokretu (REM) trebala osigurati uvjerljivu većinu u paralmentu.

Naime, prema zadnjim rezultatima ispitivanja javnog mišljenja Opinionwaya, REM i partneri osvajaju između 440 i 470 mjesta od ukupno 577 mjesta u donjem domu parlamenta. Ako se to ostvari centristi će potpuno potisnuti glavne političke stranke koje su desetljećima vladale političkom scenom u Francuskoj.

Rezultati ispitivanja pokazuju da će konzervativna Republikanska stranka i njezini saveznici biti glavna oporbena skupina u parlamentu s osvojenih između 70 i 90 mjesta, dok će Socijalistička stranka, koja je do svibnja bila na vlasti, osvojiti samo 20-30 mjesta.

Stranka krajnje desnice, Nacionalna fronta, osvojit će, kako se predviđa, između jednog i pet mandata u parlamentu, dok će krajnja ljevica, Nepokorena Francuska, osvojiti između 5 i 15 mjesta.

Macron se nada da će kandidati REM-a, među kojima polovica nikada nije bila na državnoj dužnosti, osvojiti zastupnička mjesta, dok analitičari upozoravaju da bi neiskustvo Macronovih zastupnika moglo parlament učinti poslušnim.



Podsjećamo, novoizabrani predsjednik je tijekom izborne kampanje obećao revidiranje zakona o radu i usvajanje novog zakona protiv terorizma, koji bi trebao zamijeniti izvanredno stanje koje u toj zemlji traje od kraja 2015. godine, nakon niza terorističkih napada u kojima je ubijeno 239 ljudi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI