Evo što će točno pacijenti bez dopunskog osiguranja morati plaćati

0
315
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I dosad se participacija plaćala za prvi i kontrolni pregled i to, prema objašnjenju HZZO-a, ostaje nepromijenjeno i iznosi deset kuna neovisno o tomu što i koliko doktor pacijentu radio.

Doktor će obaviti pacijentu prilikom jednog posjeta: prvi pregled (plaća se sudjelovanje), uzet će uzorak krvi za laboratorij (plaća se sudjelovanje), i isprati zvukovod (plaća se sudjelovanje). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje za sve navedene postupke platit će ukupno 10 kn, neće plaćati svaki postupak pojedinačno – na primjeru su pojasnili iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odluku svojeg Upravnog vijeća koju su obiteljski liječnici protumačili kako će pacijenti bez dopunskog zdravstvenog svaki postupak u ordinaciji morati plaćati posebno po deset kuna.

Iz Zavoda to pak demantiraju i odgovaraju da “maksimalan iznos sudjelovanja osigurane osobe za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite tijekom jednog posjeta ordinaciji i dalje iznosi deset kuna”. Ista Odluka potom je protumačena kao da će pacijenti bez dopunskog plaćati svaki postupak posebno što HZZO opovrgava. Naprotiv, odgovaraju nam da pacijenti bez dopunskog i dalje ako im se stanje pogorša ili nastanu komplikacije te se vrate liječniku ne moraju ponovno platiti participaciju, ali ako je riječ o istoj dijagnozi. Navode primjer skidanja šavova pacijenta bez dopunskog zdravstvenog koji će za to liječniku platiti deset kuna. “Ako se pacijent u toku dana vrati svojem doktoru jer je zaostao konac ili rana s koje su skidani šavovi krvari, pacijent neće plaćati nikakvo sudjelovanje po tome razlogu dolaska bez obzira na postupke koje doktor bude radio (zaustavljanje krvarenja, šivanje i sl.). Ako se pacijent , međutim, tijekom dana vrati u ordinaciju svojeg doktora zbog drugog razloga npr. grlobolje pa doktor obavi prvi pregled (plaća se participacija) pacijent bez dopunskog osiguranja platit će sudjelovanje od 10 kn za taj dolazak zbog drugog razloga”. I dosad se participacija plaćala za prvi i kontrolni pregled i to, prema objašnjenju HZZO-a, ostaje nepromijenjeno i iznosi deset kuna neovisno o tomu što i koliko doktor pacijentu radio.