Eurozastupnica Petir preporučila Thompsonu da tuži Austriju i Sloveniju!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Iz odgovora EK je jasno da bi Marko Perković Thompson kao državljanin Republike Hrvatske trebao biti zaštićen svim pravima koja uživaju svi građani EU-a", rekla je Petir

Nakon što Marko Perković Thompson, zbog odluka lokalnih vlasti, u travnju nije uspio održati koncerte u Sloveniji i Austriji – jedan je zabranjen, drugi otkazan – zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir smatrala je da tu ima posla i za Europsku komisiju.

Još u svibnju je stoga Petir Komisiji uputila zastupničko pitanje u kojem je briselskoj administraciji ukratko opisala što se dogodilo s Thompsonovim koncertima u Mariboru i Kremsmünsteru, istaknuvši da su u oba slučaja kao razlog da se koncert ne održi bila navedena sigurnosna pitanja, piše Novi list.

Petir je Komisiji Thompsona opisala kao jednog od “najistaknutijih hrvatskih glazbenika koji redovito puni koncertne dvorane, pri čemu ničija sigurnost nikada nije bila ugrožena, a autor je pjesme koja se izvodi prije i tijekom utakmica hrvatskih sportskih reprezentacija na svim sportskim natjecanjima”.

“Kako će Komisija zaštititi hrvatskog glazbenika i omogućiti mu neometano obavljanje svog posla u skladu s odgovarajućim odredbama UFEU-a o unutarnjem tržištu i temeljnim načelima sadržanim u članku 6. UEU-a?”, pitala je Petir Komisiju, pozvavši se, dakle, na temeljne ugovore Europske unije.

Četiri mjeseca kasnije iz Komisije su se očitovali, pravdajući se već u prvoj rečenici da “Komisija nema dovoljno informacija kako bi procijenila jesu li navedeni slučajevi u suprotnosti s Ugovorom o funkcioniranju EU-a”, piše Novi list.



Petir skreće pozornost na dio odgovora u kojem Komisija napominje da svaka mjera države članice kojom se odstupa od slobode pružanja usluga mora biti “popraćena analizom proporcionalnosti” i “konkretnim dokazima kojima se njezini argumenti mogu potkrijepiti”.

Eurozastupnica smatra da je u slučaju spomenutih koncerata to “u potpunosti izostalo”.

Osim toga, u Bruxellesu navode da su, osim Komisije, i države članice dužne osigurati učinkovitu pravnu zaštitu u područjima obuhvaćenim pravom Unije, u čemu ulogu imaju nacionalni sudovi, ako je potrebno i uz pomoć Suda EU.

“Iz odgovora EK je jasno da bi Marko Perković Thompson kao državljanin Republike Hrvatske trebao biti zaštićen svim pravima koja uživaju svi građani EU-a, a kako tome nije slučaj, zbog nepoštovanja njegovih prava može pred nadležnim tijelima Austrije i Slovenije pokrenuti pravno odgovarajući postupak”, zaključila je Petir

Facebook Comments

Loading...
DIJELI