Europska komisija promijenila ploču o arbitražnom sporu Hrvatske i Slovenije!

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komisija je istaknula u odgovoru Tomašić kako nisu stranka u sporazumu o arbitraži, već da su djelovali kao posrednik u postupku koji je vodio do uspostave arbitražnog vijeća između Slovenije i Hrvatske na temelju sporazumu prema međunarodnom pravu.

U zastupničkom pitanju Europskoj komisiji europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić referirala se na izjavu predsjednika Europske komisije tijekom posjeta Sloveniji u kojoj je naglasio da daje potporu nastavku arbitražnog procesa o hrvatsko-slovenskoj granici, iz kojega se Republika Hrvatska povukla nakon teške povrede međunarodnog ugovora sa slovenske strane, što je u potpunosti u skladu s pravnom stečevinom Europske unije.

Tomašić je stoga Europsku komisiju upitala znači li daljnje inzistiranje predsjednika Europske komisije da Republika Hrvatska bezuvjetno poštuje konačnu odluku arbitraže to da predsjednik Europske komisije korupciju u pravosuđu dokazanu vjerodostojnim i javno objavljenim razgovorima između člana arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije ne drži dovoljno relevantnim kršenjem načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti u sudstvu?

Za kraj je također upitala ne bi li predsjednik Komisije trebao upravo poticati bilateralno rješavanje sukoba između dviju punopravnih članica Unije?

U odgovoru koji je zaprimila zastupnica Tomašić Komisija je istaknula da ona nije stranka u sporazumu o arbitraži, već je djelovala kao posrednik u postupku koji je vodio do uspostave arbitražnog vijeća između Slovenije i Hrvatske na temelju sporazumu prema međunarodnom pravu te da je spremna podržati bilo koje održivo bilateralno rješenje ako se o njemu dogovore obje stranke.

 



Također, Komisija je pozvala Hrvatsku i Sloveniju da nastave bilateralni dijalog o tom važnom pitanju koji bi trebao dovesti do pravne sigurnosti u pogledu konačnog rješenja graničnog spora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI