EU izbori: HDZ-u i SDP-u odgovara mala izlaznost

screenshot

Emisija “U mreži prvog” HRT-a analizirala je političku situaciju u Hrvatskoj, a vezano uz pretkampanju i kampanju za izbore za Europski parlament koji se održavaju u svibnju.

Prema HRejtingu, koji je u četvrtak objavio HRT, trenutno je situacija takva da bi HDZ dobio 5 mandata, SDP 3, a po jedan bi dobili Živi zid te Amsterdamska koalicija.

No postoje još dva takozvana granična za koja se, prema postojećim pravilima preračunavanja postotaka u mandate, bori šest stranaka. Tri su s većim šansama imati zastupnika više. To su HDZ, Živi zid i Most, koji bi time dobio i jedinog zastupnika u Europskom parlamentu.

U emisiji su gostovali politički analitičar sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Ivan Rimac te komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Ove projekcije su snimka stanja pasivizirane političke scene, s jedne strane premijer Plenković je umrtvio parlamentarni život s jasnom kontrolom saborske većine, a s druge strane vrlo slabi SDP nije davao dovoljne energije i tona oporbi kako bi se življe odvijale rasprave na političkoj sceni, kaže profesor Rimac dodajući da će se “mnogi probuditi” kada krene službena kampanja.



Očekivanja su da “šutljiva većina” bude nešto budnija, da razmatra nove opcije te u konačnosti se odluči hoće li se priključiti ili će apstinirati od izbora.

Dodaje da su izbori za EU parlament vrlo često odraz mišljenja o vlasti te su preslika onoga što glasači misle o nacionalnoj politici.

Krešimir Macan ističe da HDZ i SDP mogu biti zadovoljni osvoje li 5 odnosno 3 mandata, dodajući da je vrlo izgledno da Plenkovićeva stranka osvoji i šesti mandat.

Profitiraju oni koji imaju infrastrukturu, konkretno mislim na HDZ te SDP. Dakle, oni koji su izvukli ljude za glasovanje. Također, profitiraju koalicije, Amsterdamska koalicija primjerice dobro stoji.

Može li kampanja za EU izbore promijeniti izlaznost, koja je na prošlim izborima bila jako mala.

Sve će se definitivno svesti na nacionalne teme, naši političari nisu naučili govoriti o europskim temama te je pitanje i koliko o tome znaju. Mediji također nisu prisutni oko toga što se događa u europskim institucijama. To se promijenilo s nekim istupima naših europarlamentaraca, koji su plasirali priče koje su zanimljive ljudima, dodaje Rimac.

Postavlja se i pitanje može li biti iznenađenja u smislu da se netko s neke liste koja možda ne slovi kao favorit, zahvaljujući preferencijalnim glasovima, ugura u borbu za Europski parlament.

Amsterdamska igra s tim opcijama, zadnji su Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak, kaže Macan, a Ivan Rimac pak smatra da su glavni favoriti oni koji su već bili u Europskom parlamentu te se nalaze visoko na listi.

Izgubili smo neke igrače koji više neće konkurirati poput Ruže Tomašić. Igra sa zadnjim pozicijama nije pretjerano interesantna.

Krešimir Macan kaže da ne očekuje neku jaku kampanju oko EU izbora jer to odgovara velikima, HDZ-u i SDP-u.

Njima odgovara da je što tiše, postoji ekipa onih koji mogu prijeći prag, a onda uzimaju od velikih…

HDZ i Most nisu još objavili liste, analitičari smatraju da će HDZ čekati do samoga kraja, a da Most čini grešku te da je kandidate već trebao objaviti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI