Epidemija u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice zahvatila je skoro 180 pacijenata

ilustracija

Epidemija u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice zahvatila je skoro 180 pacijenata, ali i liječnika, sestara i terapeuta koji su o njima brinuli.

To je počelo jako naglo. Mučnina i bolovi i grčevi u želucu, proljev, povraćanje. Nakon toga mi je bilo malo bolje, ali nisam imala nikakav apetiti. Nisam mogla jesti”, kazala je Božena Batišta, terapeutkinja SB Krapinske Toplice.

Uzrok je norovirus, odnosno crijevna viroza. U petak su se pojavili prvi simptomi, a kroz vikend je broj oboljelih rapidno rastao.

Uz mjere koje su poduzete u dogovoru s epidemiološkom službom, sanitarnom službom i timom za bolničke infekcije, broj se smanjuje, tako da je danas svega pet novih pacijenata”, kazao je za RTL Ivica Ščurić, dr. med. Predsjednik Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija.

Norovirus se širi jako brzo čak i zrakom, a uobičajeno je hranom i vodom. Ali u bolnici kažu – to ovdje nije bio slučaj.



Ne, ne u našem slučaju to nije izvor zaraze. Tako da pretpostavljam da je do zaraze došlo kontaktom između osoba, rukama”, kazao je Ščurić.

U bolnici su pojačali mjere higijene i izolirali zaražene pacijente. A neki od njih su se već vratili na terapiju, kao i osoblje na posao.

Neke od ugroženijih skupina su osobe starije od 65 godina, mala djeca, osobe koje su zbog neke druge bolesti već načetog imunološkog statusa”, kazala je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja, HZJZ.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI