Ekshumirani ostatci 265 osoba u Gračanima

ministrastvo branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u čijoj se nadležnosti nalazi Uprava za zatočene i nestale koji istražuje i neobilježene grobnice iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća, u posljednjem je razdoblju istražila je niz lokaliteta. Među njima su i dosad neistražene i neobilježene masovne grobnice na području grada Zagreba.

Učiteljski fakultet, Tuškanac…

Prije nekoliko dana završena je prva faza iskapanja u dvorištu Učiteljskog fakulteta te su ondje pronađeni posmrtni ostaci najmanje 25 osoba. Iako su već godinama poznate informacije o velikom broju žrtava partizanskih egzekucija koji su ondje pokapani, tek se ove godine prvi put započelo s istraživanjima.

Javnost je također pozorno pratila vijest kada su u siječnju na zagrebačkom Tuškancu pronađeni posmrtni ostatci najmanje 24 osobe ubijene nakon Drugog svjetskog rata.

Ove su godine nastavljena istraživanja u zagrebačkim Gračanima, mjestu gdje su komunističke vlasti bez suđenja pogubile nekoliko stotina pripadnika pobijeđene vojske. Istraživanja u Gračanima prvi put su započeta 2011. godine u organizaciji Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata, koji je ubrzo nakon toga, dolaskom SDP-ove Vlade Zorana Milanovića, ukinut te su od 17 poznatih lokacija grobnica, istražene sam 3.



U lipnju završila prva faza istraživanja u Gračanima

Ministarstvo branitelja krajem lipnja ove godine priopćilo je da je završilo prvu fazu istraživanja podsljemenske zone, u kojoj je istraženo 6 lokacija te su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostatci ukupno 265 osoba.

Lokaliteti na kojima se nalaze grobnice poznate su nam zahvaljujući higijeničaru Miroslavu Haramiji kojega su komunisti angažirali da dezinficira grobove pobijenih, a koji je popisao ta mjesta te, nakon pada komunizma, 1991. javno objavio svoj popis.

Ministarstvo hrvatskih branitelja na sustavan i temeljit način pristupilo je istraživanju stradanja žrtava i obradi grobišta na širem području Gračana. Temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te prikupljenih vlastitih istraživanja, Uprava za zatočene i nestale, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, s prvom fazom terenskih istraživanja započela je 9. travnja 2018. godine, a istraživanja su u kontinuitetu trajala sve do 21. lipnja 2018. godine, priopćilo je Ministarstvo branitelja krajem lipnja.

U tom je razdoblju provedeno terensko istraživanje na šest lokacija pri čemu su ukupno ekshumirani posmrtni ostatci najmanje 265 osoba:

– na lokaciji Obernjak ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 40 osoba
– na lokaciji 
Gračani-Banjaluka ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 24 osobe
– na lokaciji 
Pešćenka ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 99 osoba
– na lokaciji 
Zlodijev breg ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 35 osoba
– na lokaciji 
Zdenčec u tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 67 osoba
– na lokaciji 
Kod Marije-Bjelčenica probnim iskapanjem nisu pronađeni posmrtni ostatci

Prilikom obrade terena s ciljem utvrđivanja mjesta masovne grobnice pregledana je površina dimenzija 231 x 14 metara.

Posmrtni ostatci trenutno na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Na gradskom groblju Mirogoj 19. lipnja 2018. godine preuzeti su posmrtni ostatci ekshumirani s lokacije Krivićev brijeg. Posmrtni ostatci najmanje 30 osoba bili su privremeno pohranjeni u kosturnici crkve Krista Kralja, a ekshumaciju je 2012. godine proveo tada nadležni Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkog zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Svi posmrtni ostatci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja otpremljeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno sahranu.

U tu svrhu održana su tri terenska sastanka svih sudionika uključenih u proces izgradnje grobnice, mjesta trajnog i dostojnog zbrinjavanja svih ekshumiranih posmrtnih ostataka s područja Gračana. Jedinica lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostatci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja dužna je osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja unutar mjesnog ili gradskog groblja, sukladno Zakonu o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Nakon obrade, žrtve će biti sahranjene u cinktoru crkve sv. Mihaela u Gračanima

Nositelj projekta izgradnje grobnice je nadležni Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet dok Uprava za zatočene i nestale kordinira tijek cjelokupnog procesa. U zajedničkoj i kontinuiranoj suradnji s predstavnicima župne i lokalne zajednice usuglašeno je da lokacija buduće grobnice bude u cinktoru crkve sv. Mihaela u Gračanima.

Tijekom provođenja terenskih aktivnosti na području Gračana Uprava za zatočene i nestale predano je radila na prikupljanju, obradi i analizi saznanja o grobištima žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Aktivno su provođeni razgovori s primarnim svjedocima kao i ljudima koji imaju moguće spoznaje o događanjima toga vremena koje su koristile i uvelike pomogle prilikom obrade lokacija, a bit će od koristi i u daljnjim aktivnostima na ovom području.

Ostvarena je kvalitetna suradnja s lokalnom mjesnom i župnom zajednicom, predstavnicima udruge Falaček Prigorja te sa svim nadležnim državnim institucijama i gradskim službama uključenima u proces istraživanja gračanskih grobišta. Ovom prilikom Ministarstvo hrvatskih branitelja svima zahvaljuje na iskazanoj pomoći i podršci.

Misao vodilja u radu Ministarstva hrvatskih branitelja uvijek je bila da sve žrtve rata, civilne i vojne, imaju pravo na vječno i dostojno počivalište te da je postupanje s njihovim posmrtnim ostatcima obaveza države i hrvatskog društva.

Uprava se nastavlja aktivno pripremati za sljedeću fazu terenskih istraživanja na području Gračana. O daljnjim planiranim aktivnostima Ministarstvo će pravovremeno obavijestiti javnost, priopćeno je iz Minitarstva branitelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI