Dvojezični natpisi na ćirilici uskoro u Zagrebu?

Davor Visnjic/PIXSELL

Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) oštro se protivi ovakvom prijedlogu, te ga smatra skandaloznim, štetnim za Zagreb i izigravanje odluke koju će birači donijeti na izborima.

Zbog nakane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da nacionalne manjine dobiju svoje zastupnike u Skupštini grada Zagreba, priopćenjem se oglasila stranka DESNO.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

“Ako u Skupštini Grada Zagreba prođe prijedlog Milana Bandića, privilegirane nacionalne manjine dobit će  svoje zastupnika u Skupštini Grada bez obzira na osvojeni broj glasova i izborni prag. Po tom prijedlogu Bandić bi „poklonio“ Srpskoj nacionalnoj manjini  3 zajamčena mjesta, Bošnjačkoj 2 i Albanskoj 1 mjesto, što je više od 10% ukupnog broja zastupnika u Skupštini Grada.

Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) oštro se protivi ovakvom prijedlogu, te ga smatra skandaloznim, štetnim za Zagreb i izigravanje odluke koju će birači donijeti na  izborima.

Kako u gradu Zagrebu po zadnjem popisu prebiva tek 2,22% pripadnika Srpske manjine, 1,03% Bošnjačke manjine i 0,54% Albanske manjine a Ustavni Zakon o manjinama predviđa sudjelovanje u vlasti tek ako neka manjina ima preko 5% zastupljenosti, očito je kako je ovaj skandalozni prijedlog   Milana Bandića  pokušaj  osvajanja dodatnih 10-tak % zastupničkih ruku bez izbora i volje građana Zagreba.



Prijedlog nema nikakve veze sa interesima građana Zagreba ni rješavanje problema u gradu jer problema sa  podjelom na nacionalnoj osnovi Zagreb do sada nije niti imao. Eventualnim prihvaćanjem ovakvog prijedloga mogu nastati problemi jer će se stvoriti privilegirane nacionalne manjine  kojima su mjesta u Skupštini grada osigurana bez izbora.

Pitamo se hoće li nakon ovakvog prijedloga, doći i prijedlog  o uvođenju dvojezičnih natpisa u Zagrebu ili o uvođenju natpisa na ćirilici?

Demokratski savez nacionalne obnove zalaže se za jednak odnos prema svih građanima Zagreba i Hrvatske te smatra kako nitko ne smije imati manja prava od Hrvata ali kako nitko ne smije imati niti veća prava od Hrvata.

DESNO poziva sve zastupnike Skupštine Grada Zagreba na odbijanje ovog skandaloznog prijedloga  jer se ne radi o zaštiti nacionalnih manjina nego o najobičnijem pokušaju osvajanja dodatnih „fotelja i ruku“ u Skupštini te otvaranju vrata političkoj trgovini, suprotnoj volji birača.  Ne vjerujemo da bi itko normalan i dobronamjeran prema Zagrebu mogao podržati ovakav prijedlog!”

Damir Banić, predsjednik DESNO Zagreb    

Facebook Comments

Loading...
DIJELI