Dvije fatalne dame ‘zakuhale’ najpopularnijem ministru: Donosimo detalje

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ovo je tek kap u moru problema koji bi mogli zadesiti ministra Tolušića

Premda čelni čovjek Ministarstva poljoprivrede Tomislav Tolušić slovi za jednoga od najpopularnijih i najsposobnijih ministara u aktualnoj Vladi, njegov resor afere nisu uspjele zaobići. Naime, Matildi Copić, ministrovoj stranačkoj kolegici i ravnateljici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je ujedno Tolušićeva bliska suradnica, lani u prosincu isplaćena je polovica od odobrenih 113.830,50 kuna za projekte malih poljoprivrednika, koje, kakve li slučajnosti isplaćuje ista ta Agencija. Dotična pak u svojoj imovinskoj kartici nema prijavljene ni oranice, ni pašnjake, ali niti poljoprivrednu mehanizaciju. Štoviše, živi u Zagrebu te je državna službenica sedam i pol godina.

No, Copić nije jedina iz vrha Agencije kojoj je ista ta Agencija odobrila izdašne poticaje. Sličan slučaj prema medijskim napisima odvio se i s Božanom Bešlić koja je dobila 15.000 eura za OPG prijavljen na zemljištu oca Matilde Copić, koja je ujedno njezina šefica. Bešlić je pomoćnica Matilde Copić za koordinaciju, međunarodne i horizontalne poslove te je nadležna i za službu upravljanja nepravilnostima, prevarama i greškama. Obje su prije dolaska u Agenciju bile zaposlenice Agencije za ruralni razvoj, a poveznica im je koautorstvo knjige EU projekt-od ideje do realizacije. Izdavač knjige je tvrtka Tim 4 Pim, koju je osnovala HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, koja je ujedno jedna od autorica navedene knjige.

Ovo je tek kap u moru problema koji bi mogli zadesiti ministra Tolušića, koji se još uvijek nije dovoljno jasno očitovao o spomenutoj aferi. S druge strane, poljoprivrednici polako, ali sigurno počinju negodovati zbog najnovijih izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se od uspostave hrvatske države mijenjao čak 18 puta. Naime, Vlada je 4. siječnja ove godine u Sabor poslala izmjene Zakona kojima se omogućava da država daje u najam zapušteno privatno zemljište. No, popis ukupno raspoložive državne zemlje ne postoji. Ono što se može naći manjkavo je, neispravno i netransparentno, a takvo lako može postati predmet manipulacija. Upozorili su na to nedavno iz OPGH Život. Nije im, među ostalim, jasno kako je moguće da državne institucije ne posjeduju saznanja o tome tko i za što rabi 420.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje nije upisano u Arkod sustav.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI