Dragan Markovina, naravno, nahvalio Frljića na sve strane!

Miranda Cikotic/PIXSELL

"Znamo li da je Frljić jedan od najboljih i najtalentiranijih redatelja s ovih prostora, s uspješnom europskom karijerom"

Povodom buke koja se ovih dana podigla uvredljive predstave Olivera Frljića na Marulićevim danima propćenjem se javnosti obratio Dragan Markovina iz Nove ljevice. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Nacionalističko-klerikalna histerija izazvana pukom izvedbom jedne kazališne predstave, koja posljednjih dana trese Split, a kulminaciju bi trebala doživjeti u ponedjeljak 24. travnja, pokazuje svu bijedu ovdašnje desnice. Kako intelektualnu, tako i civilizacijsku i moralnu.

Svega smo se posljednjih dana naslušali, od poziva na zabrane i molitve, do poziva na mirne i nešto manje mirne prosvjede. Sve iz razloga što se na Marulićevim danima treba izvesti predstava Olivera Frljića, ‘Naše i vaše nasilje’.

Iz svega navedenog je očito kako ovdašnja desnica dopušta i protežira isključivo vlastito nasilje.

Počelo je koordiniranom akcijom HRAST-a i satelitskih mu stranaka s jedne strane te Splitsko-makarske nadbiskupije, čije priopćenje obiluje viškom patosa, sveopćeg kiča i cenzorskih nastojanja s druge strane.



Nastavilo se mobilizacijom pravaša, kojima očito fale oni ‘divni’ dani kad se ljude zbog porijekla i političkih stavova protjerivalo iz grada.

No, kako i priliči, šlag je došao na kraju s uzdanicama vladajuće stranke, koje su nas ostavile u dilemi je li veći cinizam Nine Obuljen Koržinek ili glupost Andre Krstulovića Opare?

Ministarstvo kulture je tako na svojoj web stranici objavilo kako oni i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije nisu prihvatili program Marulićevih dana uz sljedeću napomenu: ‘Poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja smo kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine.’

S druge pak strane, gradonačelnički kandidat Andro Krstulović Opara izjavio je za Jutarnji list kako se u slučaju Olivera Frljića radi o tome da nedostatak talenta i kreativnosti nadmašuje provokacijom te da će se on založiti da ubuduće u festivalskom vijeću sjedi i predstavnik grada koji bi pazio da se ovakve stvari spriječe.

Drugim riječima, Opara je izjavio kako planira uvesti cenzuru umjetničkog izražavanja. Sve skupa postaje još smješnije, znamo li da je Frljić jedan od najboljih i najtalentiranijih redatelja s ovih prostora, s uspješnom europskom karijerom.

Ne postoji nikakva strukturalna razlika između ovakvih stavova i onih koji su opravdavali napad na Charlie Hebdoe ili palili Feral Tribune na splitskoj Pjaci. Stoga im svima skupa možemo poručiti samu jednu riječ:

Otpor!’, navodi se u priopćenju koje potpisuje Dragan Markovina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI