Divjak: ‘Na polugodištu neće biti brojčanih ocjena’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Uvjerena je da će provesti reformu te je iznijela podatke prema kojima 73 posto roditelja smatra da se treba ući u eksperimentalnu provedbu kurikuralne reforme

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak u razgovoru za HRT kako prema novom Zakonu o odgoju i obrazovanju na polugodištu neće biti brojčanih ocjena istaknuvši kako je odluka o tome donesena na temelju javne rasprave u kojoj su sudjelovali roditelja i stručnjaci.

Ipak ćemo ostati na opisnim ocjenama odnosno davanju informacija roditeljima na način da se pokuša dati savjet kako unaprijediti učenje kod djece, a to je rezultat javne rasprave u kojoj je sudjelovalo jako puno učitelja, jako puno stručnjaka i oko toga gotovo da je postignut konsenzus”, kazala je Divjak.

Uvjerena je da će provesti reformu te je iznijela podatke prema kojima 73 posto roditelja smatra da se treba ući u eksperimentalnu provedbu kurikuralne reforme, a 80 posto roditelja smatra da je potrebna obavezna informatika u osnovnim školama.

To su vrlo visoki postoci, jedna od rijetkih situacija gdje imamo ovako visoko suglasje među roditeljima vezano uz reforme”, rekla je Divjak.

Ministrica je rekla i kako će u eksperimentalnoj provedbi u školama biti novi udžbenici i eksperimentalni materijali. Kaže kako su u kontaktu s nakladnicima, dok se određeni obrazovni materijali pripremaju preko stručnih radnih skupina koje su radile na izradi kurikula.



Na pitanje hoće li biti zakinute škole koje nisu u eksperimentalnoj fazi, ministrica Divjak odgovara kako neće, jer će dio materijala koji se priprema za eksperimentalne škole biti dostupan i ostalima. Pritom će edukacije za učitelje i opremanje škola biti više fokusirani na eksperimentalne škole.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI