DHMZ izdao novo upozorenje zbog velikih vrućina i visokog UV indeksa

Pixabay

Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta!

Državni hidrometeorološki zavod ponovno je izdao narančasto upozorenje za šire područje Zagreba. Nasreću, ovaj toplinski val ne bi se trebao dugo zadržati pa se već od utorka očekuje normalno vrijeme.

DHMZ

Očekuje se da će najviša dnevna temperatura biti 34 Celzijevih, dok će se temperatura u noći s utorka na srijedu zadržati na oko 23 stupnja, otprilike pet stupnjeva toplije nego što će to biti noćas.

Od srijede se očekuje početak značajnijeg pada temperatura, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme u poslijepodnevnim satima. U četvrtak bi tako temperature mogle biti i do 10 stupnjeva niže u odnosu na vrući utorak, a u večernjim satima ponovno bi moglo doći do kiše i grmljavine.

DHMZ

Ono na što građani posebno trebaju pripaziti je vrlo visok UV indeks što može biti jako opasno za zdravlje.

Za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima, te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati.



Pri takvom UV indeksu djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, a UV zračenje može prodrijeti kroz odjeću od rijetkog tkanja i naštetiti koži, upozorava DHMZ.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI