Deveti dan blokade na Hrvatskim studijima, u tijeku pregovori Sindikata i Sveučilišta

: Igor Soban/PIXSELL

Rektor Damir Boras izjavio je ranije da štrajk nije opravdan jer, po njemu, radna i socijalna prava zaposlenika nisu ugrožena

Hrvatski studiji su deveti dan pod blokadom nastave, a istodobno traju pregovori Sindikata znanosti i visokog obrazovanja sa Sveučilištem u Zagrebu nakon što je podružnica toga sindikata na Hrvatskim studijima donijela odluku o štrajku.

Sindikat i Sveučilište pregovore su počeli prekjučer i sljedeći sastanak je zakazan za sutra. O tijeku samih pregovora nema informacije, ali je poznato da su započeli dan nakon što je rektor Sveučilišta Damir Boras potvrdio da će se zauzeti da Senat 11. travnja prihvati odluku Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija o povratku upisne kvote za filozofiju od 15 studenata.

Premda se to smatra značajnim preokretom o položaju studija filozofije na Hrvatskim studijima, studenti su na svom Saboru odgovorili da je to samo jedan od najmanje dva zahtjeva koja su ih dovela do blokade, a poznato je da su i zaposlenici u odluci o štrajku istaknuli više zahtjeva.

Rektor Damir Boras izjavio je ranije da štrajk nije opravdan jer, po njemu, radna i socijalna prava zaposlenika nisu ugrožena, s čime se ne slažu neki zaposlenici Hrvatskih studija. Blokada nastave traje cijele dane, i studenti uglavnom uspijevaju u svojim ciljevima. Podrška studentima stiže od kolega iz Zagreba i drugdje te od nekih istaknutih profesora poput Ivana Đikića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI