Del Ponte komentirala presudu Mladiću i poslala poruku srpskom narodu

wikipedia

Dodala je i kako presuda "apsolutno" ne može biti početak "nove regionalne napetosti"

Bivša glavna tužiteljica Haaškog suda za bivšu SFRJ Carla Del Ponte komentirala je kaznu doživotnog zatvora za Ratka Mladića. Imenovala ga je “najodgovornijim za zločine počinjene na Balkanu tokom rata nakon Miloševićeve smrti”.

“Posebno sam zadovoljna kaznom koju je izrekao Tribunal jer je osuđen na doživotni zatvor. To je dobro za žrtve, a također je pozitivno i za sam Tribunal i za međunarodnu pravdu jer krajem godine se Tribunal zatvara, nakon što je propisno izvršio mandat koji mu je dodijelilo Vijeće sigurnosti. Izrekli su presude za zločine počinjene tokom rata na Balkanu i svi odgovorni su izvedeni pred sud i Mladić je posljednji koji je osuđen”, prenosi B92.

Dodala je i kako presuda “apsolutno” ne može biti početak “nove regionalne napetosti”: „Postoji manji broj ljudi koji su nostalgični za onim što se događalo prije toliko godina. Srbija je okrenuta budućnosti i srpski narod je okrenut budućnosti…”. 

Na upit o tvrdnjama predsjednika Republike Srpske i o tome je li on nostalgičan, odgovorila je potvrdno i da on vjerojatno vjeruje u ono što govori. 

“Apsolutno ništa neće postići. Nakon ove presude postat će još teže da postigne ono o čemu sanja”, navela je Del Ponte.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI