DEĐANSKI: ‘Bošnjaci su primarni partner SAD-a, Hrvatska je potrošena’

Stevica Đeđanski, predsjednik Centra za razvoj međunarodne suradnje komentirao je za Sputnjik nedavno izrečen stav veleposlanstva SAD-a u BiH kojim su se snažno usprotivili formiranju ‘trećeg entiteta’, prenosi Slobodna Bosna.

“Svi znamo da su Bošnjaci primarni partner Zapada u BiH i to se vidi i po ovome. Hrvatska država je kao partner Amerike donekle potrošena, jer je odigrala svoju ulogu u regiji i više nije ni sigurnosno, ni na bilo koji drugi način destabilizujući faktor u regiji. S druge strane, Zapad je uvjeren kako Hrvati u BiH nisu pod potpunom kontrolom Zagreba, zbog čega im je ovo pitanje još manje bitno“, smatra Deđanski.

Prema Đeđanskom, to je pokazatelj kako su se Amerikanci vratili svojim saveznicima Bošnjacima.

“Treba imati u obzir i stavove EU, koja nam je opet mnogo bliža od Amerike i kojoj ne treba novo žarište na Balkanu. Tu je i činjenica da je Hrvatska članica EU, koja sasvim sigurno neće dozvoliti da njeni građani u BiH budu građani drugog reda, ma što Amerika mislila. Srbi samo trebaju da sjede i čekaju da se ovo pitanje riješi i da iz njega izvuku najviše za sebe”. kazao je Deđanski za Sputnjik, prenosi Slobodna Bosna.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI