Dečki s vatrene linije: ‘Za borbu protiv požara spremniji smo nego ikad!’

Wikipedia/Ilustracija

Lanjski požari u Hrvatskoj su za sobom ostavili kilometre i kilometre spaljene zemlje, pa smo tako u samo nekoliko dana ostali bez prekrasnih vinograda, borovih šuma i različitih objekata.

Vatrena je stihija, gutajući sve pred sobom, dolazila u same gradove pa tako Split pamti nadljudsku borbu protiv jedne od najgorih elementarnih nepogoda koje su u njenoj mlađoj povijesti pogodile Hrvatsku.

Čini se kako su hrvatske institucije iz svega izvukle pouku, pa su se ove godine za obranu protiv požara izvukla značajno veća sredstva nego prijašnjih godina:

Hrvatska izdvojila milijune za borbu protiv požara

U pravu ste, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 40 milijuna kuna za nabavu vatrogasne opreme i osposobljavanje vatrogasaca. Naime, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novi Pravilnik s ciljem efikasnijeg korištenja sredstava OKFŠ-a, posebno vatrogastva koje ima veliku potrebu i važnost u očuvanju naših šuma”, kazali su za portal dnevno.hr iz Ministarstva poljoprivrede.



Tim pravilnikom je povećano izdvajanje za vatrogasne zajednice s 5% na 20% ukupnih sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma, odnosno na 40 milijuna kuna godišnje.  Navedenim sredstvima će se financirati nabava opreme i osposobljavanje pripadnika vatrogasnih postrojbi, a Program opremanja i osposobljavanja vatrogasnih postrojbi priprema Hrvatska vatrogasna zajednica, nakon što su prije dva tjedna potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader potpisali Ugovor o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. godini

Ministarstvo poljoprivrede do sada je iz OKFŠ-a izdvajalo svega 8 milijuna kuna godišnje, i to samo za vatrogasne zajednice na kršu. Sada smo taj godišnji iznos podigli na 40 milijuna kuna, a sredstva namijenjena vatrogasnim zajednicama neće biti namijenjena isključivo na vatrogasne snage s područja krša nego i postrojbama iz kontinentalnoga dijela Hrvatske kako bi se adekvatno opremile i osposobile, imajući u vidu da su upravo pripadnici kontinentalnih vatrogasnih postrojbi tijekom protupožarne sezone dislocirani na priobalje i otoke kao ispomoć i sastavni dio sustava vatrogastva u borbi protiv požara otvorenog prostora. Stoga, vjerujemo da će ova mjera, uz novi sustav video nadzora protupožarnim kamerama u četiri dalmatinske županije, kao i bespilotnim letjelicama koje nabavljamo, dugoročno osigurati bolju pripremu i opremljenost hrvatskih vatrogasaca, a time i bolju učinkovitost na terenu”, optimistični su iz Ministarstva poljoprivrede.

MORH uključuje 1000 vojnika i bespilotne letjelice

Jasno, u cijelu protupožarnu priču uključio se MORH, a o pripremama HV-a govorio je zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan:

U Ministarstvu obrane je došlo do reorganizacije u nekoliko segmenata. Dok će zračne snage sudjelovati u istom obimu kao i prošle godine, najveće promjene su u dijelu kopnenih snaga koje će sudjelovati s osam PP vodova od 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dodatnim snagama od 100 pripadnika za ojačanje snaga. Snage u spremnosti, po dva voda, bit će razmještene u Kninu, Benkovcu, Sinju i Divuljama te će biti spremne za izlazak na teren u okviru tzv. zlatnog sata“, pojasnio je general Tuškan dodavši da je riječ o početnom rasporedu snaga koji se može povećavati sukladno potrebama te da kopnene snage mogu izdvojiti i do 1000 pripadnika za izvršavanje ove zadaće.

Jedan od dijela reorganizacije OSRH za vrijeme PP sezone je i uporaba bespilotnih letjelica koje će se koristiti u zadaćama izviđanja rane detekcije požara, kao i nadzora požarišta. Što se tiče mornaričkih snaga, njihov angažman je ostao isti kao i prošle godine, a znatne promjene su nastupile i u sustavu upravljanja s ciljem poboljšanja prikupljanja i obrade podataka te brzine donošenja odluke i koordinacije”, izjavio je Tuškan.

Što kažu dečki “s prve linije”

No, koliko su spremni naši istinski junaci s „prve linije”, hrvatski vatrogasci nad čijim smo iscrpljenim tijelima na fotografijama sa zgarišta istinski suosjećali? Ako je suditi po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Istarske županije Dine Kozlevca, spremniji su nego ikad:

U potpunosti smo spremni. Svi su planovi ažurirani, a svih sedam vatrogasnih postrojbi je u potpunosti pripravno za nadolazeće vrućine i eventualne požare. Imamo 187 vozila različitih vrsta i sva su ispravna, dodatna obuka je završena kao i vježba desantiranja vatrogasaca sa helikopterom HV-a”, kazao je Kozlevac za portal Dnevno i s nama podijelio impresivne brojke:

Raspolažemo sa 7 postrojbi, 230 profesionalnih vatrogasaca, 1070 operativnih vatrogasaca, 24 sezonska vatrogasca (rad na 4 mjeseca) i 60 djelatnika šumarske jedinice. Također, tu je i sustav od 29 kamera, pa se nadamo da za nas neće biti neugodnih iznenađenja i da ćemo ovog ljeta uspjeti spriječiti požarne katastrofe koje su nas pogodile prošle godine”, riječi su zapovjednika vatrogasne zajednice Istarske županije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI