Dan kada se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava

U Knin su prve ušle postrojbe Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume).

Petog kolovoza slavi se u Republici Hrvatskoj Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u spomen na oslobađanje Knina u operaciji Oluja 1995. godine. Ta je operacija započela prethodnog dana ujutro napadom na oko 630 kilometara dugu granicu samozvane Republike Srpske Krajine.

Udružene snage Hrvatske vojske i policije napravile su proboj na 30 mjesta. Kretanje hrvatskih snaga bilo je vrlo brzo i učinkovito. Dokaz tome je da su već nakon 24 sata naše jedinice bile pred Kninom, a u podne petog kolovoza zavijorila se na kninskoj tvrđavi hrvatska zastava. Ta zastava na 20 metara visokom barjaku postala je u međuvremenu simbol hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

U Knin su prve ušle postrojbe Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume). Istodobno je oslobođen i Gračac, a izvjesnim je postalo i oslobađanje cijele Dalmatinske zagore. Oslobođen je i Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Veliki uspjeh bio je i proboj koridora prema Bihaću, čime su se hrvatske snage sljedećeg dana spojile sa snagama Petog korpusa Armije BiH. Važnost tog proboja bila je u tome što je time deblokiran Bihać koji je tijekom nevjerojatno dugog vremena od 1.201 dana bio u okuženju srpskih snaga.

Dakle, već drugog dana operacije Oluja ostvareno je oko 80 % planiranih borbenih zadataka.

Današnji praznik se u početku zvao “Dan domovinske zahvalnosti”. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO Oluja”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.



Već od 1996. godine 5. kolovoza se u Hrvatskoj obilježava svečanošću podizanja zastave na kninskoj tvrđavi, prisjećajući se istog čina iz kolovoza 1995., te prigodnim programom u Kninu. I u drugim gradovima i mjestima organiziraju se koncerti, priredbe i vatrometi

Facebook Comments

Loading...
DIJELI