DAN ‘D’ ZA TODORIĆA! ‘Ivica sigurno neće šutjeti’

youtube

Budite sigurni da Ivica neće šutjeti”, tvrde to izvori bliski Todoriću koji je dobio priliku službeno se očitovati o optužbama koje mu se stavljaju na teret, a prvo ispitivanje u istrazi financijskih malverzacija u Agrokoru trebalo bi se odviti u srijedu u podne. Dio pravnih stručnjaka nagađa da bi nakon toga mogao biti pušten i na slobodu, no sve to tek je na razini nagađanja.

Ono što se sa sigurnošću može tvrditi jest da se radi o malverzacijama teškima preko milijardu kuna, a valja podsjetiti i kako je riječ o istrazi koja traje više od godinu dana te da su skoro svi ključni svjedoci ispitani. Međutim, čekaju se rezultati vještačenja koji bi trebali biti novi dokazi protiv Todorića i njegove bivše uprave, protiv koje se postupak pokrenuo još prošle godine u listopadu. Ono što se nerijetko u priči oko Todorića izostavlja jest činjenica da je uz njega samoga osumnjičena vojska ljudi.

Radi se o njegovim sinovima Anti i Ivanu Todoriću, ali i o Ivanu Crnjacu, Tomislavu Lučiću, Mislavu Galiću, Ljerki Puljić, Piruški Canjugi, Marijanu Alagušiću, Alojziju Pandžiću, Oliviji Discodi i Sanji Hrstić i Hrvoju Balentu i Ivici Sertiću. Inače, Hrstić i Discodi bili su na rukovodećim pozicijama u revizorskoj kući Baker Tilly, a naknadno se istraga proširila na šefa uprave Nexusa Marka Lešića te člana uprave Krešimira Ružđaka. Sumnja se da su revizori Todoriću i suradnicima asistirali pri izvlačenju novca, potvrđivali su, prema saznanjima istražitelja, napuhana poslovna izvješća, kako bi se dioničari među kojima je najveći Todorić domogli isplaćivanih dividendi.

Temeljem tih poslovnih izvješća pogrešno je predstavljano stanje kapitala tvrtke te su davane pozajmice povezanim, ali i nepovezanim društvima – sve to činilo se na štetu Agrokora, o lažiranju izvještaja iz 2009. godine tvrdili su u iskazima revizori iz revizorske kuće Baker Tilly. Najspornijom stavkom smatra se ona o izvlačenju sto milijuna eura iz Agrokora, a radilo se o pozajmici koju je kompanija dala Todoriću, Iznos je pak, premda se radilo o pozajmici, u financijskom izvješću zapisan na poziciji ‘Novac i novčani ekvivalenti’. Novac je prema istražiteljima potom završio na računu Todorićeve švicarske tvrtke Agrokor AG Zug, a potom prebačen na račun tvrtke sa sjedištem u Nizozemskoj- Investments BV.

Sumnja se i da je nekoć najmoćniji hrvatski poduzetnik otkupio dionice Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj za sto milijuna eura bez stvarnog investiranja vlastitih sredstava, čime je stekao nepripadajuću korist također na Agrokorovu štetu. Inače, Europska banka u to je doba bila jedan od vodećih dioničara u kompaniji. Govori se nadalje i o tvrtki AWT International, koja slovi za jednoga od najvećih dobavljača Agrokora, koja je u konačnici otvorila predstečajni postupak. Istražitelji su stava i da je 23,8 milijuna eura kredita kojega je Todorić digao za kupnju Kulmerovih dvora, u kojima danas žive njegova kćerka Iva Balent i supruga Vesna, realizirao sa suradnicima Lupićem i Ljerkom Pulić, za što se okoristio fiktivnom prodajom dionica Konzuma Investcou s čijim je šefom Miroslavom Blaževićem sklopio nekoliko ugovora za te dionice koji na kraju nisu realizirani.



Problematične su i Mercatorove dionice koje je Todorić prvotno založio za vraćanje dijela pozajmice od Agrokora. Radi se o 1,12 milijardi kuna, a drugi puta u zalog ih je dao za kredit Sberbanke u iznosu od sto milijuna eura. Kao što je poznato, spomenuta banka u međuvremenu je postala jedan od vodećih Agrokorovih dioničara pa je stoga interes ruskih bankara za priču oko Todorića i Agrokora vrlo aktivan do danas. Sumnja se da su s računa Agrokora izvlačena izdašna financijska sredstva pa i ona za inicijalnu javnu ponudu dionica tvrtke na Londonskoj burzi, i sve to za plaćanje privatnih troškova Todorićeve obitelji i partnera.

Baš kao u onim dosadnim reklamama, tu priči još nije kraj pa se tako sumnja da su Ivica i Ivan Todorić potaknuli šefove Nexusa da mimo zakona, i bez znanja ulagača te suprotno odluci Povjereničkog odbora daju 117,5 milijuna kuna zajma Konzumu, premda su ta sredstva bila namijenjena za Zagreb-Montažu. Kako će se braniti te koja je Todorićeva verzija priče doznat će se dakle ubrzo, a po svemu sudeći ovo će biti zanimljiva trakavica koja se neće tako skoro rasplesti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI