Dalija Orešković otkrila zašto neće podržati Milanovića

facebook

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao je raspravljati o tome tko je mjerodavan za odluku o izuzeću Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića. No, vladajući HDZ, uz potporu HNS-a i SDSS-a, točku je skinuo s dnevnog reda. O tome, ali i podržava li Zorana Milanovića na predstojećim predsjedničkim izborima, govorila je u Novom danu na N1 čelnica stranke Start i bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Na pitanje što blokada rada znači za rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odgovorila je da Povjerenstvo nije blokirano u svim postupcima, ali je u onim najvažnijim. Posebno ju raduje što je Nataša Novaković odustala od razmišljanja o ostavci.

O ministru Lovri Kuščeviću i njegovoj izjavi da se Povjerenstvo neće baviti ‘trivijalnim stvarima’, odgovorila je da su njegove namjere jasne.

“Po svom pravnom znanju i razumijevanju Lovro Kuščević je taj koji je trivijalan u svemu što radi. Njegove namjere su od prvog dana toliko jasne i prozirne da je o njima bespredmetno govoriti. Njegove namjere su da se iz zakona izbaci sve ono što je smisleno. Kako možemo govoriti o trivijalnostima u trenutku kada se Povjerenstvo bavi slučajem predsjednika Vlade i dva ključna ministra, a tim se slučajem zapravo trebao baviti DORH, USKOK i tijela kaznenog progona.”

Dodala je da je uloga medija u očuvanju neovisnosti Povjerenstva presudna te je naglasila koliko je razočarana oporbom.



“Uloga oporbe je da, kad se već usudi progovarati o nekim temama, da se barem dovoljno informira. Oporbom sam duboko razočarana”, kazala je Orešković i posebno naglasila da pri tome misli na Nikolu Grmoju i Most koji su iznijeli plan o osnivanju antikorupcijke agencije.

“A tko bi trebao birati direktora te antikorupcijske agencije – tko će birati – biskupska konferencija, udruge civilnog društva, Željka Markić – opet će birati Hrvatski sabor”, istaknula je Orešković i napomenula da je ključno tko bira članove i članice tog tijela.

Problemom smatra što se pojedinačno raspravlja o članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu intreresa, umjesto o slučajevima kojima se bave.

“Dopustili su sada da se raspravlja o njima, da se raspravlja o Nataši Novaković, kao da je problem u njima. A nije. Problem je u Andreju Plenkoviću i aktualnoj vlasti koja na sve moguće načine pokušava, i nažalost uspijeva, onemogućiti tijela koja se bave bilo prevencijom, bilo izgradnjom standarda etike i morala.”

zaključila je da Sabor nema volju riješiti ovaj problem.

“U zakonu je propisano da Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove odlučuje o sukobu interesa ako bi se takva prijava podnijela u slučaju nekog člana Povjerenstva. Imovinske kartice članova povjerenstva također preispituje i provjerava taj isti Odbor.  Nataša Novaković previše očekuje od Hrvatskog sabora – Hrvatski sabor neće, nema nikakvu volju, na bilo koji način razriješiti ovu situaciju. Nikada nije pomagao radu Povjerenstva.”

Na pitanje koliko je zadovoljna izborima, suradnicima i daljnjim planovima te hoće li podržati Zorana Milanovića izjasnila se nedvosmisleno.

“Što se tiče mojih bivših suradnike, to su dobri ljudi i nadam se da će pronaći neku platformu za svoje djelovanje. Mi se nismo posvađali, radi se o prevelikim emocijama i idealima, svi skupa smo platili danak političkom neiskustvu. Planovi su nastaviti graditi ono što smo započeli. Naše vrijeme tek dolazi, ali ono nije vezano za predstojeće predsjedničke izbore.”

“Neću podržati Zorana Milanovića. Sporna mi je činjenica da je njegov predsjednik ureda bio taj koji je bio jezičac na vagi da se održi Vlada Andreja Plenkovića, što je dio njegove Vlade pretrčao u klub Milana Bandića, miriši mi to na koaliciju SDP-a i HDZ-a koja je ispod površine ali buja prema gore”, kazala je Dalija Orešković i dodala da Hrvatskoj treba jasan zaokret.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI