DALIĆ OTKRILA: Evo tko je autor Lex Agrokora

Patrik Macek/PIXSELL

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak podnijeli su izvješće o poslovanju Agrokora.

“Postupak izvanredne uprave provodi se po prvi put i logično je da postoji veliki interes. Stojim na raspolaganju odgovoriti na pitanja. Kao što svi znamo, 7. travnja bivša uprava Agrokora podnijela je prijedlog trgovačkom sudu za pokretanje izvanredne uprave. 10. travnja vlada je predložila da se za povjerenika imenuje Ante Ramljak. Ja bih sada prepustila povjereniku da vas o postupku izvijesti”, rekla je Dalić i prepustila riječ, prenosi Dnevnik.hr.

”Kada je Ivica Todorić potpisao zahtjev za aktiviranje postupka ja sam bio u Splitu na GO. Tamo me 8. travnja zatekao poziv Bože Petrova koji me zvao kako bi mi rekao da su u Mostu zaključili da bi me htjeli predložiti za povjerenika. zahvalio sam na prijedlogu i rekao da ga ne mogu prihvatiti jer ta osoba mora imati podršku oba koalicijska partnera. Znao sam da sam karakteriziran kao Čačićev, Škegrin… i da me to diskvalificira. Nakon toga uslijedio je poziv Martine Dalić jer me hitno želi vidjeti premijer. Nakon tog razgovora krenuo sam na razgovor. 10. travnja 2017. imenovan sam za izvanrednog povjerenika. Ivica Todorić tog me ponedjeljka dočekao u svom tadašnjem uredu s manjim registratorom, s osnovnim dokumentima. Gospodin Todorić je bio svjestan stanja u kompaniji i zatražio je aktiviranje zakona. U tom trenutku stečaj Konzuma je već bio zatražen. Tada je rekao da treba hitno prije Uskrsa napuniti police Konzuma jer o tome ovisi Agrokor. Tom prilikom se čudio našom brigom za dobavljače jer gdje bi stigao da se s njima bavio”, rekao je Ramljak.

“Prvi dani bili su svakodnevna borba za održavanje i za uspostavljanje kontrole nad velikim sustavom. Sjednice uprave se nisu uopće održavale. To u Agrokoru nije postojalo. Sve odluke je donosio jedan čovjek na temelju osobne prosudbe”, rekao je Ramljak i objasnio je detaljno odnos s bankama.

“Želim istaknuti da je privremeno vjerovničko vijeće odigralo ključnu ulogu u dosadašnjem procesu. Dugovi prema dobavljačima nastali prije aktiviranja zakona do danas su podmireni za sve dobavljače u kategoriji mikro i malih tvrtki”, rekao je  Ramljak.



“Na samom početku krize bili ste svjedoci reakcijama vlada u okruženju. Golemim naporima otklonili smo opasnosti i danas su sve kompanije očuvane. Zaustavljanjem prelijevanja krize na kompanije s kojima Agrokor posluje ispunjen je prvi cilj. Zaključno, htio bih naglasiti da je moja uloga kao izvanrednog povjerenika i uloga savjetnika jedino podrška privremenom, a uskoro nadam se i stalnom vijeću. Vjerovničko vijeće mora odobriti sve moje odluke”, rekao je Ramljak.

“Moja prava i obveze utvrđuju zakoni koji reguliraju stečaj. Iako su troškovi savjetnika predmet javnog interesa, podsjećam da sam troškove ukupnog poslovanja Agrokora počeo objavljivati u mjesečnim izvješćima prošle godine”, rekao je Ramljak.

“Što se tiče konzultantskih ugovora, s odmakom vremena možete smatrati da sam pogriješim. Da sam ja na vašoj strani ja bih mislio ovo je sebi namjestio. Svi me tapšate po leđima i kažete sveti Ante spasi nas. Iz današnje perspektive me pitajte koliko si vode potrošio za hlađenje jezgre. Gospodo ja nisam imao izbora. Iz današnje perspektive mi je žao, ali nemojmo zaboraviti što se događalo”, rekao je Ramljak.

“Na vašem mjestu isto bih mislio, ‘to je sebi lovu uzeo’”, rekao je Ramljak i još jednom ponovio da je spreman snositi posljedice.

“Na kraju se želim osvrnuti na angažman tvrtke u kojoj sam prethodno bio zaposlen. Dopustite da objasnim zašto sam u roku nekoliko sati mora okupiti tim s kojim mogu ući u Agrokor. Nisam imao sekundu vremena za upoznavanje sa situacijom. Pozvao sam u pomoć ljude s kojima sam prije radio, kojima vjerujem. Nikad nisam imao namjeru kriti njihova imena jer sam već 12. travnja objavio koga sam pozvao u svoj savjetnički tim. Taj moj potez netko može procijeniti nemoralnim, ili koruptivnim. Žao mi je što je stvorena takva percepcija jer svi koji me znaju, znaju da radim pošteno”, poručio je Ramljak. Dodao je da je radio danonoćno kako bi sačuvao radna mjesta.

“Ako vi kao zastupnici procjenjujete da sam ovim činom kompromitirao cijeli postupak spreman sam snositi posljedice i preuzeti krivicu”; zaključio je Ramljak.

 “Zašto je iz Lex Agrokora izostavljen članak o sprječavanju sukoba interesa izvanrednog povjerenika? Tko je pisao lex Agrokor? Smatrate li se politički odgovornom za nastalu situaciju? Što vlada planira poduzeti da promijeni situaciju koju je sama stvorila, bila su pitanja za ministricu Dalić.

“Hajdemo pogledati prvo što ovaj zakon jest. U pripremi za sjednicu zamolila sam da se načini pravna analiza što taj zakon jest. Zakon o postupku izvanredne uprave ima 50 članaka, a u 11 članaka opisuju se pravne novele. U preostalim člancima nalazi se tekst preuzet iz stečajnog zakona. 78 posto zakona odgovara u svojoj suštini stečajnom zakonu”, počela je odgovor Dalić.

“Ova analiza odgovara na pitanje jesu li strani fondovi pisali zakon. Nisu, jer je 78 posto zakona stečajni zakon”, rekla je.

“Ne radi se o namjernom odbacivanju odredaba. Podsjećam, Zakon je usvojen u Saboru. Svi zastupnici imali su mogućnost ulagati amandamne, koliko se sjećam ovakav amandman niste uložili”, rekla je Dalić.

Nastavila je govoriti o ulozi vjerovničkog vijeća.

“Definiranjem uloge vijeća u zakonu željelo se postići da glavnu ulogu u postpuku ima vjerovničko vijeće. Trajanje izvanredne uprave ograničeno je na kratak rok. S obzirom da je zakonom ograničeno trajanje postupka onda je kroz definiranje privremenog i stalnog vjerovničkog vijeća željelo se osigurati da vjerovnici imaju odlučujući utjecaj na postupak”, kaže Dalić. Dodala je kako je izvaredna uprava platforma za dogoovr vjerovnika. Vaše pitanje tko je pisao zakon – ja sam glavni autor zakona, sve ove odredbe napisane su po mojim riječima ili prekontrolirane od mene ili po mome nalogu”, rekla je prenosi Dnevnik.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI