ĐAKOVO: Osmero djece iz vrtića zarazilo se salmonelom

google maps

Neki od mališana završili na bolničkom liječenju, situacija je pod kontrolom potvrđuju iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije objavili su kako je osmero djece koji pohađaju Dječji vrtić Đakovo u Ulici Luke Botića zaraženo je salmonelom. Iz Zavoda potvrđuju da su neki od mališana završili na bolničkom liječenju te napominju da je situacija pod kontrolom.

Salmonela je potvrđena i pod kontrolom je. Mame se boje, što je normalno. Pojavila se u jednoj vrtićkoj skupini u kojoj je 30 djece. To se dogodilo na kraju prošlog mjeseca, a od onda je situacija stalna, nema promjena. Radili smo obradu te vrtićke skupine, dalje nema nigdje ništa. Radili smo tada obradu, a do danas su se već neka djeca i negativizirala. Obavljale su se kontrolne stolice i jedno dijete je već riješeno“, rekao je za Glas Slavonije kaže dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju.

Dijanić je istaknuo da su obavljeni razgovori s ravnateljicom, odgojiteljicama i roditeljima te da ne treba raditi paniku.

Objasnio je kako je do bolesti došlo uslijed velikih vrućina: „Salmonela voli ljeto i vrućinu. To je bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom, a može se pojaviti u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. U ovom slučaju nije riječ o velikom broju oboljele djece. Napominjem i kako salmonele nije bilo u drugim skupinama u tom istom vrtiću, a ni u ostalim“.

No, zaraza nije stigla od hrane u vrtiću. Dr. Dijanić navodi kako je radio analizu hrane te analizu obrisaka i otisaka u vrtiću i sve je u pogledu salmonele negativno.



Roditelji oboljelih mališana za Glas slavonije su objasnili kako im je rečeno da se djeca nisu zarazila u vrtiću, već su najvjerojatnije bolest donijela od kuće. Svi roditelji zaražene djece podvrgnuti su testiranjima, no svi su negativni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI