DAČIĆ NASTAVLJA S PROVOKACIJAMA: ‘ Ispričajte se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vrijeme NDH, pa onda možete dijeliti lekcije drugima’

screenshot

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u četvrtak je, reagirajući na priopćenje hrvatskog MVEP-a da njegove izjave otežavaju pomirenje, u beogradskom tisku poručio da se Hrvatska treba ispričati Srbima za genocid i etničko čišćenje u doba NDH prije nego li počne „dijeliti lekcije“ drugima.

Ispričajte se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vrijeme NDH, pa onda možete dijeliti lekcije drugima“, rekao je za današnje izdanje Politike Dačić, u povodu priopćenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova da svojim kritikama na račun premijera Andreja Plenkovića izvrće povijest i negiranjem činjenica otežava istinsku pomirbu.

Dačić je, nadovezujući se na Plenkovićevu ocjenu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, izjavio za Politiku kako je samo pitanje znači li reintegracija i vraćanje protjeranih, jer sada u Hrvatskoj živi 180.000 Srba od 560.000, koliko je ih živjelo 1991. godine.

“Ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, protjerali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak”, naveo je Dačić.

On je u povodu Prenkovićeve poruke da „nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku“, upitao i kako Srbi iz Hrvatske mogu izvršiti agresiju sami na svoj teritorij na kojem su živjeli.



Dačić naglašava da je pomirenje moguće „samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa“ umjesto onoga u čemu se Srbija i Hrvatska ne slažu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u utorak je najoštrije osudilo izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova u kojoj je kritizirao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, ocijenivši da takve Dačićeve izjave predstavljaju izvrtanje povijesti i negiranje činjenica čime se otežava istinska pomirba.

Dačić je ranije za beogradske Večernje novosti nazvao „bestidnom“ izjavu premijera Plenkovića na božićnom domjenku u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. “Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz ‘Oluje'”, rekao je Dačić.

U priopćenju MVEP navodi da se tom izjavom Dačića, koji „na krajnje neprihvatljiv način proziva predsjednika hrvatske vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirbe“, nastavljaju „zlonamjerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj“, naglašavajući kako ih MVEP najoštrije osuđuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI