Crobarometar otkriva tko je od birača profitirao među biračima

Screenshot

U svibnju se očekuju izbori za Europski parlament, krajem godine održat će se predsjednički izbori, a već iduće godine očekuju slijede parlamentarni izbori.

Dnevnik Nove TV i ovoga mjeseca donosi istraživanje o raspoloženju birača spram političkih stranaka, koji su ujedno i najbolji indikator trendova.

U svibnju se očekuju izbori za Europski parlament, krajem godine održat će se predsjednički izbori, a već iduće godine očekuju slijede parlamentarni izbori.

HDZ nakon 6 mjeseci postojanog rejtinga ožujak završava s potporom od 27 posto. I dalje je to pad unutar statističke pogreške, ali HDZ nije posljednjih godinu dana navikao gubiti potporu.

SDP i dalje proživljava loše dane s potporom među biračima, ovaj mjesec završavaju s 14 posto, a takav loš rejting imali su posljednji put početkom 2004. godine.

Živi zid, nakon što se u prosincu u rejtingu poravnao sa SDP-om, u stalnom je padu i sada mjesec završava s potporom od 11,8 posto.



Most, koliko god njegovi zastupnici bili aktivni u Hrvatskom saboru, ovaj mjesec završava sa 6 posto potpore birača.

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto i čini se da ima stabilnu potporu.

HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore.

Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS je imao i bolji rejting, a očito ih afera Uljanik košta kod birača pa ovaj mjesec završavaju s potporom od 1,7 posto.

GLAS Anke Mrak Taritaš ima potporu od 1,5 posto. Pametno je u silaznoj putanji, s potporom od 1,4 posto. HNS, strateški partner HDZ-a, trenutačno uživa 1,2 posto potpore, a Reformisti Radimira Čačića ovoga su mjeseca na 1,1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji ovaj mjesec također završavaju s 1,1 posto potpore.

Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i zajedno, od ljevice do desnice, imaju 6,3 posto. Ono što bi  trebao biti alarm svima koji padaju, ali i mamac onima koji žele više – a to su svi – je podatak da raste broj neodlučnih. Njih je prema Crobarometru 9,3 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI