CRO Demoskop donosi pad HDZ-a, a rast SDP-a!

screenshot

Novo mjesečno istraživanje CRO Demoskop, koje je objavio RTL, pokazuje promjene u trendovima koje su rezultat izbora za Europarlament. HDZ je prvi izbor, ali SDP jako raste.

Gotovo upola manju potporu bilježi Živi zid, Most je istisnut s treće pozicije, a nastavljaju se trendovi pada, odnosno rasta dviju vodećih stranaka.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom lipnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bira 26,5 posto ispitanika (prema 27,3 posto iz svibnja), što jest više nego što su osvojili na EU izborima, ali treći mjesec zaredom potpora im pada. SDP bilježi rast, i to drugi mjesec zaredom. Sada ih bira 20,4 posto ispiatnika (prema 17,4 posto iz svibnja), što je najbolji rezultat SDP-a u proteklih godinu dana.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića je veliki dobitnik s potporom od 7 posto. Prvi put postali su treća snaga (prema 2,8 posto početkom svibnja). Istisnuli su Živi zid kojem se potpora u odnosu na svibanj gotovo prepolovila (5,4 posto u lipnju u odnosu na svibanjskih 9,6 posto). Raste stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Neovisne za Hrvatsku bira 4,3 posto ispitanika (prema 3,8 posto iz svibnja). Most je tek šesta opcija s 4 posto potpore, što je gotovo 3 postotna poena manje nego u svibnju (u svibnju 6,6 posto). HSS ima 3,1 posto, HNS, partner HDZ-a u vladi, blago raste, ali i dalje je daleko od praga s 2,9 posto.

Predsjednica je najčešći je izbor za najpozitivniju političku osobu u državi. Tako misli 15,3 posto ispitanika (prema svibanjskih 15,7 posto), ali ovo je njezin najniži postotak pozitivnog doživljaja u proteklih godinu dana. Drugi je Andrej Plenković s 11,5 posto (prije mjesec dana 12 posto). Iako politički neaktivan, bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović je treći izbor s 3,8 posto (prema 3,5 posto iz svibnja). To je nešto više od zvijezde EU izbora, bivšeg suca Mislava Kolakušića koji istodobno ima ambicije za gotovo sve političke pozicije u državi. On je četvrti izbor s 3,6 posto (u svibnju 2,8 posto). Ruža Tomašić pobijedila je u preferencijalnim glasovima na EU izborima i sada je peti izbor na ljestvici najpozitivnijih političara s 2,9 posto (prije mjesec dana 0,8 posto). Šef SDP-a Davor Bernardić ima najbolji rezultat pozitivnog doživljaja u proteklih godinu dana – 2,7 posto.



Na vrhu ljestvice najnegativnijih i dalje je Andrej Plenković, tako misli 22,8 posto ispitanika (u odnosu na 21,5 posto iz svibnja). Šef oporbe Davor Bernardić je na drugom mjestu, no u odnosu na svibanj, rjeđe ga negativno ocjenjuju (7,4 posto u odnosu na svibanjskih 9,4 posto). Zato Plenkovićev partner Milan Bandić ima više negativnih ocjena, čime je postao treći najnegativniji političar u državi s izborom od 4,9 posto (u svibnju 4,1 posto).

Najbolje je ocijenjen Ured predsjednice – čista trojka, a gledano po biračkom tijelu, ocjena HDZ-ovaca za rad Pantovčaka je vrlo dobar – četiri. Radu vlade građani daju stabilnu dvojku, HDZ-ovci dobar – tri, dok je i dalje najgore ocijenjen – sabor. Ponovno su prošlog mjeseca bili na stanci zbog EU izbora, a i sada, kad su se vratili, građani im daju mršavu dvojku.

Napomena: Istraživanje se provodi početkom mjeseca na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77% (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1%) uz razinu pouzdanosti od 95%.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI