Crkva u Koruškoj traži od hrvatske crkve da na Bleiburgu zabrani političke govore i poruke, šatore, točenje alkohola…

Jurica Galoic/PIXSELL

Katolička crkva Koruške i pokrajinske vlasti Koruške izdale su zajedničku izjavu vezano uz komemoraciju na Bleiburgu koja će se održati 12. svibnja 2018. godine, a kojom će se i ove godine obilježiti partizanski pokolj zarobljenih vojnika NDH i civila.

Katolička crkva Koruške objavila je kako se distancira od svih skupova desnih ekstremista i fašista u kontekstu prisjećanja na Bleiburg, javlja Austrijska katolička novinska agencija, a prenosi portal CroExpress.

Dijeceza Gurk-Klagenfurt u priopćenju navodi da su organizatori komemoracije Katolička crkva Hrvatske te Bleiburški počasni vod. Proslava Svete mise, koja se odvija na privatnom posjedu, odvija se u skladu s kanonskim redom i posljednjih godina nije bilo razloga za kritiziranje iste, stoji u priopćenju.

Koruška crkva navodi kako su hrvatskoj crkvi pismeno javili da se treba poduzeti nekoliko mjera. Jedna od njih je zabrana političkih govora tijekom Svete mise, kao i nošenje političkih obilježja, uniformi i odjeće koja izgleda kao uniforma, odjeće sa inkriminirajućim natpisima, zabrana podizanja šatora i štandova i točenja alkohola.

U priopćenju se navodi da je poštivanje ovih pravila uvjet za buduće dobivanje pristanka za slavljenje Svete mise na ovoj komemoraciji. Također se napominje da se austrijski zakon odnosi na cijeli događaj te da ga se valja držati.



Svetu misu na komemoraciji 12. svibnja vodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI