„Čini se da Cvitan definitivno odlazi, a primjedbe na njegov rad su banalne“

0
445
screenshot

Berislav Živković, bivši državni odvjetnik koji je podnio ostavku kada su politički pritisci na njega postali prejaki kaže da nije dobro da manje od tjedan dana prije kraja mandata Dinka Cvitana ne znamo ime njegova nasljednika

“Kako se čini, gospodin Cvitan definitivno odlazi”, kazala je Ana Rajić Knežević, novinarka Telegrama za emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, komentirajući glavnog državnog odvjetnika kojemu mandat istječe početkom idućeg tjedna. Ta informacija se, dodaje, pojavila prije desetak dana, do kada su “sve karte još bile otvorene”.

“I to je ono što je nevjerojatno, ja doista mislim da je ovo neprimjereni zeitnot u kojem se zapravo cijela vlast našla”, kaže ona, dodajući da ne vidi poseban razlog za odlazak Dinka Cvitana. “Ako usporedimo ovaj njegov posljednji četverogodišnji mandat s onim što smo mogli gledati 12 godina za mandata gospodina Bajića, doista ne vidim neke velike razlike niti u zaostajanju u progonu kriminala, niti u nekakvom velikom napretku u njegovom rasvjetljavanju”, kaže ona. 

Loading...

Berislav Živković, bivši državni odvjetnik koji je podnio ostavku kada su politički pritisci na njega postali prejaki, za emisiju “U mreži Prvog” kaže da nije dobro da manje od tjedan dana prije kraja mandata Dinka Cvitana ne znamo ime njegova nasljednika. Možda je trebalo, kaže on, neke stvari ranije pokrenuti. “U slučaju da Cvitanu prestane mandat, a ništa se ne dogodi po pitanju novog čovjeka, prvi zamjenik preuzima, kao što je bilo u mom slučaju”, dodaje. Ako funkciju preuzme Dražen Jelinić, koji je ujedno i predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća, to bi mogao biti problem zbog moguće nespojivosti funkcija, dodaje.

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar smatra da su primjedbe na Cvitanov rad prilično banalne. Kod njega se, kaže Kregar, ne radi o smjeni, ali se stvara jedna loša praksa. “Izbjegli smo to da se u Saboru raspravlja o državnom odvjetništvu i da se zna kandidat na vrijeme”, objasnio je.