Cijena nafte u manje od dvije godine porasla za čak 127%!

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Od 27,52 USD u siječnju 2016. barel je danas skočio na 62,54 USD.

Sudeći po kretanju cijene nafte, gospodarska situacija na globalnoj razini se popravlja. Naime, cijena nafte raste već godinu i pol dana, a u trenutku pisanja analize, na platformi Admiral Marketsa, vrijednost CFD ugovora na BRENT naftu iznosi 62,54 USD po barelu, što je čak 127% više nego sredinom siječnja 2016. godine. Tada je cijena u jednom trenutku iznosila 27,52 USD po barelu.

Koji su razlozi rasta cijene?

Nekoliko je uzroka ovakvog kretanja cijene crnog zlata. Prvi je popravljanje gospodarske situacije u velikoj većini zemalja na svijetu. Globalni BDP zadnjih godina raste po stopama od 2,5% do 3,0% godišnje, što je poprilično dobro u odnosu na situaciju od prije desetak godina, kada se svijet nalazio u recesiji.

Drugi razlog je smanjivanje proizvodnje nafte od strane OPEC-a. Naime, zbog niske cijene nafte zadnjih godina, Saudijska Arabija je s partnerima iz OPEC-a i Rusijom dogovorila smanjivanje proizvodnje nafte, kako bi stvorila umjetnu nestašicu na tržištu, a to je dovelo do rasta cijene. Svim zemljama članicama OPEC-a u interesu je rast cijene nafte, jer im značajan dio državnog proračuna ovisi o prihodima od prodaje ovog energenta.

Dokaz da restrikcije proizvodnje zaista uzrokuju nestašicu nafte  su strateške zalihe SAD-a. Količina nafte na zalihama pada već pet tjedana za redom, a trenutno je 5,6% niža nego prije godinu dana.



Još jedan razlog rasta cijene u posljednjih tjedan dana su politička previranja u Saudijskoj Arabiji. Princ Mohammed bin Salman, najdraži sin trenutnog kralja Salmana, pokrenuo je seriju uhićenja u saudijskoj kraljevskoj obitelji. Službeni razlog su optužbe za korupciju, a neslužbeni osiguranje bolje pozicije za zauzimanje prijestolja u budućnosti. Princ je u više navrata podržao nastavak restrikcija na proizvodnju nafte, a investitori na financijskom tržištu očito smatraju da su time porasle šanse za nastavak restrikcija iza ožujka 2018., do kada vrijede dosadašnji dogovori. Idući službeni sastanak predstavnika zemalja članica OPEC-a održat će se 30. studenog 2017. u Beču.

Hoće li cijena nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u bliskoj budućnosti rast cijene nafte izgledniji scenarij od pada, ali ne treba očekivati da će cijena dosegnuti 100 USD po barelu. Naime, sa svakim porastom cijene, povećava se isplativost vađenja nafte iz škriljevca, a upravo je masovni rast takve proizvodnje doveo do prezasićenosti naftnog tržišta prije nekoliko godina. Idućih tjedana mogu se očekivati veći pomaci cijene na kojima će investitori moći kratkoročnim trgovanjem ostvarivati profit i na rastu i na padu cijene.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI