‘ČIČA DRAŽO, GDE JE MOJE DETE’: Sarajevo ‘otkantalo’ Miroslava Ilića zbog četničke pjesme!

Damir Spehar/PIXSELL

Prije nekoliko godina na manifestaciji pod imenom "Kupusijada" u rodnom mjestu Mrčajevci Ilić je izveo pjesmu "Morem plovi jedna mala barka", koju je originalno izvodio Baja Mali Knindža

Nakon što je u javnost procurila snimka na kojoj Ilić pjeva četničku pjesmu u kojoj se veliča Draža Mihailović otkazan je koncert poznatog folk-pjevača Miroslava Ilića, koji se u sarajevskoj dvorani Skenderija trebao održati 18. veljače.

Prije nekoliko godina na manifestaciji pod imenom “Kupusijada” u rodnom mjestu Mrčajevci Ilić je izveo pjesmu “Morem plovi jedna mala barka”, koju je originalno izvodio Baja Mali Knindža, a čiji tekst, između ostalog, glasi:

“Pošla majka sina da potraži,
Pa se javi đeneralu Draži
Čiča Dražo, gde je moje dete
čuvaju ga srpske bajonete”

– Donio sam odluku da otkažem koncert. Zatečen sam i ne mogu vjerovati što se dogodilo. Miroslava vrlo dobro poznajem i da mi je neko prije deset dana rekao da on pjeva četničke pjesme – ne bih mu vjerovao. Čak sam i nekoliko puta rekao ”kamo sreće da su svi Srbijanci kao što je Miroslav Ilić” i sad odjednom ovako nešto. Kada je u Banjoj Luci pjevao za srpsku Novu godinu, iz restorana me je ispratio pjesmom ”Put putuje Latif-aga”. Kada smo dogovarali koncert, on je tražio Skenderiju i rekao mi je da ga lijepe uspomene vežu za tu dvoranu. Nisam ni mogao pomisliti da se nešto ovako može dogoditi. Poznavajući strukturu njegove publike, bilo je predviđeno četiri ili pet VIP loža i jedan potpuno novi stage. Željeli smo promovirati Skenderiju jer je to mjesto pomalo zaboravljeno, a sve je trebalo izgledati kao u Hollywoodu – kazao je za portal Klix.ba producent i organizator koncerta Faruk Drina i dodao kako bi Ilića čak mogao i tužiti jer u ugovoru piše kako ne smije javno iskazivati svoje političke, religijske i slične stavove.



Podsjetimo, za vrijeme osvajačkog ratnog pohoda na Hrvatsku i BiH jedan od glavnih promotora turbofolka bio je režim Slobodana Miloševića u Srbiji koji je nastao ranih 1990-ih iz pop-folk stila. Najveća zvijezda turbofolka bila je Svetlana Ražnatović − Ceca, supruga kriminalca i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi. Prijeratni kriminalac Željko Ražnatović Arkan 1980.-ih godina bio angažiran i kao ubojica UDBE.

U bivšoj Jugoslaviji narodnjaci su bili okarakterizirani kao šund i bili su dodatno opterećeni porezom. Tinejdžeri u Hrvatskoj alkohol prvi put okuse, pokazuju to istraživanja, između 14. i 16. godine. Kažu da im uz taj ritam alkohol lakše klizi niz grlo, da jedino on izaziva takav trans zbog kojeg se razbijaju čaše, a tekstovi diraju u dušu.

Cajke su glazba koja nema nikakve veze s tradicijom Hrvata i glazba koja ne daje ništa, a može oduzeti sve.  Trebamo se pitati kakva će biti Hrvatska za deset godina ako danas mladi jedino što znaju od glazbe je to nehrvatsko, balkansko i sirovinsko mrdanje?

No, izgleda kako su se protiv ovog šunda barem u Sarajevu pobunili…

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI