ČESTITAMO VAM VAŠ DAN! Pravi učitelj je onaj koji učenike nauči RAZMIŠLJATI

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Svim učiteljima čestitamo njihov dan!

Slavni Leonardo Da Vinci je rekao: ”Žalostan je takav učenik koji ne nadmaši svoga učitelja”. I doista, sretno i ispunjeno se osjećate tek onda kada učenik postaje učitelj. Ponekad je to teško, no naravno, sve ovisi o sposobnostima učitelja.

Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Na taj se dan posebno iskazuje cjenjenost rada učitelja i nastavnika koji je prepoznat kao veoma važna stavka za razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Dan učitelja je proglasio UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj ovoga dana jest mobilizirati podršku za nastavnike, a sve kako bi se  i dalje osiguralo da će učitelji i ispunjavati potrebe budućih generacija. Osim što moraju educirati generaciju za generacijom na učiteljima je i odgovornost podizanja obrazovanja na razinu društvene važnosti. Nadalje potrebno je i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Iako se svakodnevno cijeni njihov rad, baš na današnji datum ističe se važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini. Važnost te profesije posebno se naglašava, kao i samog obrazovanja.

Učitelji svakodnevno obrađuju teme komunikacije, potreba, različitosti, kreativnosti, kriznih situacija, sukoba i to kada nakon teorijskih razmatranja daju vježbe koje se mogu provoditi s učenicima, učiteljima, roditeljima ili u raznim kombinacijama.



Valja svakako spomenu i učitelje za osobe s posebnim potrebama. Oni pak imaju dvostruku ulogu u nastavnom procesu: kao ulogu obrazovatelja, koja obuhvaća poučavanje učenika pri stjecanju temeljnih znanja, vještina i razvijanja vlastitih načina učenja i osobnog sustava mišljenja te ulogu odgajatelja, koja obuhvaća poučavanje učenika za usvajanje određenih vrijednosti, stavova i navika.

Hvala vam od srca na svemu što radite jer da nije bilo vas i vaše potpore, danas ne bi bilo ni nas na određenim poslovima.

Najbolji učitelji ujedno su i najzahtjevniji učitelji: oni od učenika zahtijevaju razmišljanje.” (W. Glasser)

Razmislite o tome…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI