Bura u Predsjedništvu HDZ-a: Zamjeraju Plenkoviću početničke greške, ali su svjesni da Dalić ostaje zbog nesigurne većine u Saboru

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

U Predsjedništvu HDZ-a Plenkoviću zamjeraju što u dva tjedna šutnje, koja je slutila na Ramljakovu smjenu ili odlazak, nije već pripremio njegovu zamjenu

Razgovor u četiri oka između premijera Plenkovića i sada bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka u utorak navečer u Banskim dvorima bio je vrlo neugodan. Ramljak je premijera upitao stoji li on iza riječi Gordana Jandrokovića, glavnog tajnika HDZ-a i šefa Sabora, koji je danima na obljetnicama HDZ-ovih lokalnih organizacija tražio odgovornost zbog Ramljakova angažiranja savjetnika iz svoje bivše tvrtke u Agrokoru, no na to pitanje, doznaje Večernji list, nije dobio odgovor.

Ramljak je tada ustvrdio da mu je iz dvotjedne premijerove šutnje, kao što je napisao i u tekstu svoje ostavke, jasno da više nema njegovu podršku. Čak se i spominje da je Ramljak poručio kako ne želi biti sredstvo preko kojeg će interesne grupacije i dio HDZ-a rušiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, koja je predložila Ramljaka za izvanrednog povjerenika. Iz krugova bliskih Ramljaku čuje se da su mu u Vladi predlagali da ostane još mjesec dana povjerenik u Agrokoru dok u Banskim dvorima ne pronađu novog čovjeka koji bi do nagodbe vodio izvanrednu upravu. Ta informacija ima smisla jer premijer nije uspio pronaći novog Vladina čovjeka za Agrokor, štoviše ljudi kojima je to jučer ponudio – odbili su ga.

U Predsjedništvu HDZ-a Plenkoviću zamjeraju što u dva tjedna šutnje, koja je slutila na Ramljakovu smjenu ili odlazak, nije već pripremio njegovu zamjenu.

Drugo, i dalje smatraju da bi potpredsjednica Vlade Martina Dalić morala otići, no više sugovornika iz vodstva HDZ-a procjenjivalo je da će ona ipak ostati, kao što je jučer poslijepodne potvrdio i sam premijer, ali da će ona Plenkoviću i dalje biti uteg. Dva su razloga zašto izvori iz Predsjedništva smatraju da je Martina Dalić (zasad) preživjela. Prvo, HDZ-ova većina u Saboru, pokazalo se na glasanju za novu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije sigurna. HDZ, naime, za Natašu Novaković na tajnom glasanju nije uspio skupiti potrebnih 76 glasova.

Zato u HDZ-u procjenjuju da nije zgodan trenutak za odlazak Martine Dalić i testiranje većine koja bi trebala potvrditi novog ministra/ministricu. Drugo, nisu odveć sigurni tko bi sada zamijenio ministricu gospodarstva premda se pisalo da Ivan Vrdoljak, šef HNS-a i bivši ministar gospodarstva u lijevoj Vladi, jedva čeka ući u Banske dvore.



Martina Dalić će preživjeti premda su trebali otići i ona i Ramljak, ali bit će faktor nestabilnosti ove Vlade. Očekivano mi je da je Ramljak nakon dva tjedna premijerove šutnje puknuo i dao ostavku. Ali Plenkovićev je veliki minus što u dva tjedna nije već pronašao novog igrača umjesto Ramljaka. To je početnička greška“, komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a prije premijerova obraćanja javnosti.

Drugi izvor kaže kako će Plenković teško pronaći čovjeka u Hrvatskoj koji bi naslijedio Ramljaka jer ne zna tko bi se u ovoj fazi upustio u avanturu u Agrokoru. Iako Martina Dalić ostaje u Vladi, treba uzeti u obzir da je to trenutačna situacija jer dinamika političkih zbivanja mijenja se iz dana u dan, pa su sve opcije moguće. HDZ s tijesnom većinom od 78 zastupnika, koja je pala na tajnom glasanju, svakako se suočava s političkom nestabilnošću jer će Martina Dalić biti pod konstantnim pritiskom oporbe da ode iz Vlade. Živi zid već najavljuje pokretanje opoziva Vlade, a iako oporba nema izgleda srušiti Vladu, Plenkovićeva ekipa ipak će biti pod pritiskom.

Premda u HDZ-u zazivaju i mini rekonstrukciju Vlade uz odlazak Martine Dalić, premijer je jučer, nakon dvotjedne šutnje, poručio da rekonstrukcije neće biti. Odnosno da je može biti kada bi on to procijenio.

Premijer trenutačno ima previše problema s Agrokorom i traženjem novog povjerenika, a i pitanje je kako će završiti procesi u tom koncernu, da bi se bavio rekonstrukcijom Vlade. Iako bi se Ramljakova neopoziva ostavka mogla gledati kao prilika za častan uzmak, u HDZ-u smatraju da je ona produkt Plenkovićeve neodlučnosti, ali i komplikacija koje bi imao da je Vlada pokušala smijeniti Ramljaka. Sada je i jasno da je Ramljak svojom ostavkom premijera uhvatio nespremnog jer nema njegovu zamjenu. Odlazak izvanrednog povjerenika svakako će se odraziti na Martinu Dalić, sve i ako joj je pozicija u Vladi zacementirana, jer je Ramljak bio upravo njen izbor.

U krizi, kada je tadašnji HDZ-ov partner Most tražio smjenu ministra financija Zdravka Marića, premijer je uz njega bio sto posto, no sada se ne čini, unatoč premijerovoj izjavi da ona ostaje u Vladi, da Dalić ima njegovu punu podršku. Štoviše, ako se sjetimo da je ona branila Ramljakovo angažiranje svoje bivše tvrtke kao savjetnika u Agrokoru, a da je premijer taj angažman doživio kao etički i moralno upitan čin, pa i kao svojevrsnu izdaju povjerenja, onda se može samo zaključiti da dionice Martine Dalić kod premijera više ne kotiraju previsoko. Premda je i ona bila njegov osobni izbor, unatoč otporima u HDZ-u, piše Večernji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI