Bulj u ofanzivi: Evo kako je napao Vrdoljaka i upravu Hrvatskog telekoma

Patrik Macek/PIXSELL

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj prozvao je u petak čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka za nanošenje “ogromne štete Hrvatskoj”, jer je kao ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića donio odluku kojom milijarda i pol kuna subvencija godišnje “odlazi u džepove” stranim investitorima.

Bulj je to rekao u saborskoj raspravi o Vladinoj Uredbi o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kojom su propisane poticajne cijene za električnu energiju iz obnovljivih izvorima te uređuje obveza opskrbljivača električnom energijom da preuzimaju električnu energiju od povlaštenih proizvođača po reguliranoj otkupnoj cijeni od 0,42 kune po kilovat satu.

“Za milijardu i pol kuna subvencija koliko plaćamo stranim investitorima, na svakom objektu u Hrvatskoj mogli su se izgraditi solarni paneli”, poručio je Bulj.

Kritikama se pridružio i nezavisni Vlaho Orepić, koji je kazao da sadašnji model nema logike jer je tržišna cijena energije niža od regulirane otkupne cijene.  “Država je intervenirala na način da se 20 posto energije nabavlja po višoj cijeni nego se ona prodaje krajnjem korisniku, tu nema nikakve logike”, rekao je.

Zastupnici su u petak raspravili još nekoliko uredbi koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, čime su zaključili ovotjedni rad.



Vrijeme je da se kaže “dosta” gomilanju profita na leđima hrvatskih radnika

Bulj je održao stanku u Hrvatskom saboru kojom je dao podršku najavljenom prosvjedu zbog društvene neodgovornosti Uprave Hrvatskog telekoma. Prosvjed je najavljen za 17. ožujka 2018. godine u 11 sati na Cvjetnom trgu.

Naveo je kako financijski rezultati Hrvatskog telekoma pokazuju da je završena još jedna uspješna godina i kako je Deutsche telekom kao vlasnik vjerojatno time zadovoljan, ali korisnici i radnici su nezadovoljni. Dok Hrvatski telekom ima ogromnu dobit radnička prava na najnižim granama. Hrvatski Telekom je od 2000. godine otpustio preko 10.000 radnika, ali je bilo i zapošljavanja, pa od 11.400 radnika koliko je bilo u trenutku kada je kompaniju kupio Deutsche Telekom, danas je zaposleno tek 3.900 radnika.

“Ovdje govorimo o profitu vlasnika koji je stvarao sve to na leđima hrvatskih građana… Kakav je to poslodavac koji krši zakone RH i hvali se sa ogromnom dobiti. Preko 70% radnika koji rade za HT imaju plaću manju od prosječne plaće u RH. Rade li ove stvari u državi iz koje dolaze? Siguran sam da ne rade. Kako možemo očekivati da stručnjaci ostanu u Hrvatskoj kada najprofitabilnija kompanija tako mizerno plaća radnike”, istaknuo je Bulj ukazujući pažnju na katastrofalan odnos Uprave Hrvatskog telekoma prema svojim radnicima.

Sindikati će prosvjedom istaknuti da traže pregovore o varijabilnoj plaći, društvenu odgovornost kompanije te pravedno usklađivanje interesa između vlasnika kapitala i radnika.

“Kad Vlada nije htjela ništa poduzeti organiziraju se radnici i zbog toga je sutra prosvjed. Izražavam podršku, jer vrijeme je da se kaže dosta”, zaključio je zastupnik Miro Bulj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI