Brkić je ranjen: Ovo je njegov politički kraj?

Faccebook

Informatičar Franjo Varga, ako je suditi po napisima Jutarnjeg lista, istražiteljima je otvorio dušu, a njegovo otvaranje ozbiljno je među ostalim kompromitiralo i drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića. Naime, navodno je privedeni Varga istražiteljima kazao kako je Brkiću asistirao tao što je istraživao jednu njemu blisku osobu, također navodno mu je pomogao da ne ostane bez diplome provodeći istrage protiv profesora koji su odlučivali o slučaju Brkićeva plagiranja diplomskog rada.

Kako je Varga prema napisima spomenutog medija rekao istražiteljima, na e-mail adresu dostavio mu je rezultate istrage. Varga je navodno surađivao i s predsjedničinim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Vladom Galićem koji ga je tražio da pomogne Brkiću oko diplome, ujedno ovaj informatičar priznao je kako je njegova veza sa Zagrebom, bio Blaž Curić, vozač Ministarstva poljoprivrede u kojem pak stoluje Tomislav Tolušić, čovjek kojega je u ministarsku fotelju pozvao Karamarko, kojega također Varga spominje u svojim iskazima. Inače, ova posljednja priča još jednom kompromitira Brkića, koji se do sada relativno uspješno ograđivao od afere SMS, govoreći da mu se podmeće, no ne otkrivajući tko bi mogao biti taj netko tko radi protiv njega. I prije Brkićeva povezivanja s aferom SMS, od čega se on ograđuje, plovio je Brkić relativno uspješno ne osvrćući se previše na afere koje su se vezale uz njegovo ime. Međutim, tragovi posljednje afere prilično su ozbiljni te ga stavljaju u kontekst svojevrsnog obavještajnog podzemlja.

Nameće se stoga pitanje, je li ovaj posljednji detalj koji je procurio u javnost, otvorio Brkiću put prema dolje, i da li se može govoriti o njegovom političkom kraju. Uskok je nedavno pokrenuo istragu protiv Curića, a ujedno i zatražio istražni zatvor pa više zapravo nije niti važno je li Brkić koristio njegove usluge i je li on angažirao kuma da Vargi dojavi da uništi sve dokaze, dovoljno je neugodno da ga se uopće povezuje s takvim ljudima, uz to, dojam je da je Varga prilično duboko involviran u odnose s bivšim HDZ-ovim rukovodstvom, nego li to oni priznaju, a sve to u prilog ide Andreju Plenkoviću koji se ionako mjesecima nastoji riješiti Brkića, s kojim se diskretno obračunava svako malo pa nije nemoguće da je i ova posljednja afera dio te priče. Brkić je Plenkovića trebao kao svojevrsnu političku branu i konekciju s konzervativnim djelom stranke, stoga ga se i nije odrekao kada je mogao i na način na koji se odricao svih onih koji su imali dodira s ljudima koje je Karamarko instalirao. Plenković nikada nije imao povjerenja u Brkića, nerijetko su ljudi bliski prdsjedniku HDZ-a u djelu medija Brkića optuživali da radi protiv Plenkovića, a ova afera Plenkoviću nedvojbeno ide u prilog, te će je po svemu sudeći iskoristiti za obračun sa stranačkom desnicom, što je otpočelo eliminacijom Darka Milinovića.

U istom vremenskom periodu kada je Milinović eliminiran, u javni je prostor dospjela priča o Vargi, njegovim vezama s Brkićem i Karamarkom. Brkiću ne treba suditi unaprijed, već se valja pozvati na o nu da institucije rade svoj posao, ali valja znati da je riječ o političaru koji je preživio aferu s plagiranjem diplomskog rada, priču s Karlovačkom bankom, te je uostalom upravo on taj koji je Plenkoviću osigurao spokojno preuzimanje HDZ-a. Brkić je evidentno ranjen, a hoće li ranjavanje preživjeti ostaje za vidjeti.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI