Britanski parlament odbio sve alternativne prijedloge za Brexit

Britanski parlament u srijedu navečer odbio je svih osam alternativnih prijedloga Brexita, pišu tamošnji mediji.

Riječ je bila o osam različitih prijedloga koji su predstavljeni kao alternativa planu Therese May koji je također dvaput odbijen. Prijedlozi su bili od neobvezujućeg novog referenduma preko carinske unije Britanije i EU pa do Brexita bez dogovora.

Najviše glasova zastupnika dobio je prijedlog da se održi novi i neobvezujući referendu. Za taj prijedlog bilo je 268 parlamentaraca. Protiv je bilo njih 295.

Najbliže prolazu bio je prijedlog o stalnoj carinskoj uniji. Taj je prijedlog dobio 264 glasa. Protiv su bila 272 parlamentarca.

Ali taj prijedlog, kao nijedan drugi, nije prošao.



Podsjetimo, ranije u srijedu poslijepodne je na sastaknu s konzervativnim zastupnicima rekla da će odstupiti ako parlamentu prihvati njezin sporazum o Brexitu. Ipak, sjevernoirski unionisti to su odbili.

Spremna sam napustiti ovaj posao i prije nego sam mislila kako bi učinila ono što je ispravno za našu zemlju i stranku”, rekla je May zastupnicima Torijevaca. “Uskoro smo pred krajem. Gotovo smo spremni za otvaranje novog poglavlja i zajedničkog građenja naše budućnosti. Ali prije nego to budemo mogli učiniti, moramo dovršiti posao”, kazala je.

Dodala je kako zna da Torijevci ne žele da vodi sljedeću fazu pregovora o Brexitu, te poručila kako im neće stajati na putu. “Znam da se neki brinu da, u slučaju glasanja za sporazum o izlasku, da ću brzo požuriti drugu fazu bez potrebne rasprave. Neću, čujem što govorite. Ali, moramo postići dogovor kako bi mogli ostvariti Brexit”, rekla je May.

Britanski parlamentarci izglasali su u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Europske unije, u potezu bez presedana kojim žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska Britanije iz članstva u EU.

Glasovanjem u kojemu je 329 glasova bilo ‘za’, a 302 ‘protiv’ amandmana koji su poduprli zastupnici iz različitih stranaka, vlada premijerke Therese May doživjela je poraz.

Trojica ministara, Richard Harrington, Alistair Burt i Steve Brine, izišla su iz vlade želeći glasovati za ovaj prijedlog.

Čelnici EU su dali dvije opcije Theresi May na summitu 21. i 22 ožujka. Ili će britanski zastupnici ovog tjedna izglasati povlačenje i Velika Britanija uredno izaći iz EU, uz odgodu do 22. svibnja, ili će sporazum biti odbačen, i London će do 12. travnja predstaviti alternativu i tražiti novu odgodu koja će ga obvezati da organizira europske izbore krajem svibnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI